Letnia sałatka ryżowa kusi kolorami i aromatem. Choć jest lekka, można się nią najeść

Dodano:
Kolorowa sałatka ryżowa Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Lubię robić sałatki, bo są smaczne, proste i zdrowe. Można w nich łączyć przeróżne składniki i zawsze się udają. Poznajcie sałatkę, która jest moją ulubioną przekąską na lato. Często jem ją nawet zamiast obiadu.

W sałatkach cudowne jest to, że można je zrobić ze składników, które ma się właśnie pod ręką. Wystarczy mieć tylko nieco umiejętności łączenia smaków. Choć oczywiście każdy ma nieco inne poczucie smaku. Moja sałatka ryżowa powstała dosyć przypadkowo. Zwykle łączyłam kolorowe warzywa z fetą. Tym razem chciałam, by sałatka była bardziej sycąca i dodałam do nich ryż. Okazało się, że składniki te bardzo dobrze się ze sobą komponują, a ta sałatka jest niezwykle pożywna.

Jaki ryż dodać do sałatki?

Do sałatki ryżowej nadaje się w zasadzie każdy ryż, który da się ugotować na sypko. Może więc to być biały ryż długoziarnisty, ryż brązowy czy ryż dziki. Ryż biały dosyć szybko się gotuje, bo wystarczy go gotować ok. 15 minut. Ryż brązowy wymaga 30-40 minut gotowania, a dziki nawet 35-45 minut. Ryż dziki wygląda niezwykle apetycznie, zwłaszcza gdy połączy się go z innymi rodzajami ryżu.

Jak zrobić sałatkę ryżową z warzywami i fetą?

Przygotowanie sałatki ryżowej zaczynam oczywiście od ugotowania na sypko ryżu. Gdy wystygnie, zaczynam kroić warzywa i ser, a następnie łączę wszystkie składniki.

Przepis: Sałatka ryżowa z warzywami i serem feta

Sałatka ryżowa z dodatkiem kolorowych, świeżych warzyw i sera feta

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 2 pomidory
  • 1/2 żółtej papryki
  • 150 g sera feta
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżuRyż opłucz, zalej podwójną objętością wody, zagotuj. Dodaj trochę soli, gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie staraj się nie mieszać ryżu. Po tym czasie zestaw go z ognia i pozostaw pod przykryciem na ok. 10 minut. Potem przemieszaj ryż widelcem i wystudź.
  2. Krojenie składnikówOgórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na cztery części. Potem pokrój go w plasterki. Pomidory umyj, pokrój w cząstki, usuń nasionka, miąższ pokrój w kostkę. Paprykę umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w kostkę. Ser feta pokrój w kostkę, a opłukaną natkę pietruszki posiekaj.
  3. Wykańczanie sałatkiDo zimnego ryżu dodaj warzywa, zieleninę i ser feta. Przeciśnij też ząbek czosnku i dodaj oliwę. Sałatkę wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i w razie potrzeby odrobiną soli.

Sałatka ryżowa z warzywami i fetą – wskazówki

Oto kilka szczegółów na które warto zwrócić uwagę, robiąc sałatkę ryżową.

  • Ponieważ sałatka ryżowa ma dodatek sera feta, najlepiej najpierw połączyć ją z serem, a dopiero potem w razie potrzeby dosolić.
  • Sałatka ryżowa z dodatkiem warzyw i sera feta najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Ogórek i pomidor puszczają bowiem soki i sałatka po kilku godzinach nie wygląda już tak samo apetycznie.
  • Do tej sałatki najlepiej jest wybierać mięsiste pomidory lub po pokrojeniu na cząstki pomidory oczyścić z nasion, by nie były zbyt wodniste.
  • Sałatkę ryżową warto posypać zieleniną. Oprócz natki pietruszki dobrze będzie też do niej pasować posiekana bazylia czy mięta.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...