Te muszle z prostym farszem to obiadowy hit w moim domu. Możemy je jeść bez końca
Włoska kuchnia cieszy się w Polsce sporą popularnością. Któż nie lubi makaronów we wszelkiej postaci. O ile spaghetti i penne były mi dobrze znane od lat, to do muszli podchodziłam z lekkim sceptycyzmem. Zupełnie niesłusznie. Ten makaron może być bazą wielu dań obiadowych. Doskonale smakuje z dodatkiem farszu przygotowanego na bazie szpinaku i delikatnego mascarpone.
Jakim farszem nadziać makaronowe muszle?
Pomysłów na farsz do makaronowych muszli jest wiele. Najpopularniejszym jest połączenie mięsa mielonego i pomidorów. Koneserom smaku może przypaść do gustu iście włoska mieszanka pomidorów i bakłażana. Wspaniale sprawdzi się również połączenie pieczarek i śmietanowego sosu.
Ostatnio moim faworytem jest jednak mieszanka szpinaku i mascarpone. Makaronowe muszle nadziane tym smacznym sosem, zapieczone z dodatkiem świeżo startego parmezanu lub sera Grana Padano to prawdziwa uczta smaków. Uwielbiam podawać to danie na rodzinny obiad. Nie jest zbyt pracochłonne, a zawsze zbiera wiele komplementów.
Jak zrobić makaronowe muszle ze szpinakowym farszem?
Makaronowe muszle zapieczone ze szpinakowo-serowym farszem to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. A ich przyrządzenie jest bardzo proste. Wystarczy podgotować muszle, zrobić farsz, napełnić nim makaron i całość wstawić do piekarnika.
Przepis: Muszle makaronowe ze szpinakowo-serowym farszem
Zapiekane muszle makaronowe nadziewane szpinakowo-serowym farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 250 g makaronu w kształcie dużych muszli
- 250 g szpinaku baby
- 150 g serka mascarpone
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 50 g startego sera parmezan lub Grana Padano
Na sos pomidorowy:
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć do niej muszle makaronu i gotuj je wg zaleceń producenta na opakowaniu. Gdy muszle będą miękkie i elastyczne, odcedź je, przelej zimną wodą i osącz.
- Przygotowanie farszuSzpinak przebierz, opłucz, osusz, możesz go posiekać. Szpinak wrzuć na patelnię i podlej dwiema łyżkami wody. Duś na małym ogniu, aż stanie się miękki. Dodaj do niego przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Podsmaż ze sobą oba składniki, a po ostudzeniu odciśnij płyn. Przestudzony szpinak wymieszaj z serkiem mascarpone. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnij muszle makaronu.
- Przygotowanie sosuPrzecier pomidorowy wymieszaj z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Sos dopraw do smaku bazylią, solą i pieprzem. Wlej go do żaroodpornego naczynia.
- Zapiekanie muszliNadziane farszem muszle makaronu ułóż w naczyniu żaroodpornym z sosem. Posyp je startym parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 25 minut.
Czym wzbogacić farsz do makaronowych muszli?
Makaron z sosem szpinakowo–serowym jest sycący, ale możecie wzbogacić go np. mięsem. Doskonale sprawdzi się tu kurczak. Wystarczy, że pokroicie filet na mniejsze kawałki i wymieszacie z mascarpone i szpinakiem. Podobnie możecie zrobić z wędzonym łososiem. Faszerowane muszle makaronowe doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe. Podacie je także jako elegancką przystawką na rodzinnej imprezie. Goście z pewnością poproszą was o przepis.