Tureckie placki warzywne zaskakują smakiem. Robię je z sezonowych produktów, które mam pod ręką
Kuchnia turecka zaskakuje bogactwem smaków i aromatów. Placki warzywne różnią się w smaku od uwielbianych przez moją rodzinę placków ziemniaczanych i placków z cukinii. Są bardziej puszyste oraz mają przyjemny, słodko-słony smak, który zawdzięczają dodatkowi marchewki i sera solankowego.
Jak zrobić tureckie placki warzywne?
Placki mücver możesz przygotować z różnych warzyw. Mój przepis uwzględnia użycie cukinii, pora i marchwi, ale możesz dodać również np. paprykę, czosnek i cebulę. Smak placków warzywnych podbija dodanie świeżych i suszonych ziół.
Porada: Jeżeli używasz cukinii z grubą, twardą skórką, to polecam je obrać. Przekrój cukinie na pół i sprawdź, czy zawiązały nasiona. Jeżeli wewnątrz cukinii znajdują się twarde włókna i nasiona, to usuń je za pomocą łyżki. Młode cukinie nie wymagają usuwania nasion oraz obierania ze skórki.
Odpowiednią konsystencję masie warzywnej zapewnia dodanie jajek, niewielkiej ilości mąki i wspomnianego wcześniej tureckiego sera solankowego, który możesz zastąpić serem feta lub odsączonym z nadmiaru płynu serem typu cottage cheese.
Przepis: Tureckie placki warzywne (mücver)
Placki warzywne z tego przepisu łatwo możesz przygotować w wersji wegańskiej.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Turecka
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 2 średnie marchewki
- 20 cm kawałek pora
- 1 mały pęczek koperku
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 małe jajka
- 150 g tureckiego sera solankowego z mleka krowiego lub sera feta
- 3-4 łyżki mąki
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCukinie, marchewki umyj, osusz, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż startą marchewkę na lnianą ściereczkę i odciśnij sok. Możesz również odcisnąć marchewkę na sitku. Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Oprósz niewielką ilością soli, pozostaw na 5-10 minut i odciśnij z nadmiaru soku, korzystając ze ściereczki lub sitka. Por obierz z wierzchnich liści, przetnij na pół, wypłucz, osusz i pokrój w cienkie półplasterki. Oprósz pokrojonego pora solą, odczekaj kilka minut i odciśnij z soku. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. Ser solankowy lub ser feta zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wybij jajka do miseczki i odmierz potrzebną ilość mąki.
- Łączenie składników i przyprawianieDo dużej miski przełóż odciśnięte warzywa, posiekane zioła i starty ser. Dodaj jajka i wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Do gotowej masy dodaj płatki chili i rozmaryn (opcjonalnie). Dopraw masę do smaku solą i pieprzem. Odstaw miskę z masą na 5 minut. Wskazówka: masa powinna mieć konsystencję podobną do masy na placki ziemniaczane. Jeżeli jest zbyt wodnista, to dodaj więcej mąki.
- SmażenieRozgrzej dużą patelnię z grubym dnem i wlej na nią 2-3 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wykładaj masę warzywną i formuj z niej okrągłe placki. Jeżeli wyłożysz masę na chłodny olej, to placki wchłoną tłuszcz i zaczną się gotować. Smaż placki partiami, z obu stron, na średnim ogniu. Gotowe placki warzywne mają złoty kolor. Usmażone placki zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jak i z czym podawać mücver?
Tureckie placki warzywne możesz podawać na ciepło lub na zimno. Doskonale smakują serwowane z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym oraz sosem czosnkowym.
Placki mücver w wersji wegetariańskiej
Niewielkie modyfikacje przepisu pozwalają zrezygnować z dodawania produktów pochodzenia zwierzęcego i nie wpływają na smak potrawy. Do tureckich placków warzywnych w wersji wegańskiej możesz dodać roślinny zamiennik sera feta lub tofu. Jajka zastąpisz mielonym siemieniem lnianym. Do powyższego przepisu potrzebujesz 2 łyżki mielonego siemienia lnianego i 6 łyżek wody. Wymieszaj len z wodą i odstaw na kilka minut, żeby wytworzył śluz, a następnie dodaj do startych warzyw i wymieszaj.