Zalej cukinię tym płynem, a będzie wyśmienita. To najlepszy patent na to warzywo
Cukinię marynowaną możesz przygotować na wiele sposobów. Dziś proponuję ci jeden z cieszących się w moim domu większą popularnością. To proste marynowanie w zalewie słodko-kwaśnej, której przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Takie przetwory robię co roku i mimo iż zwiększam ilość, zawsze schodzą na długo przed ponownym pojawieniem się cukinii w ogródku.
Dlaczego warto zrobić tę cukinię do słoika?
Cukinia marynowana w aromatycznej i wyrazistej zalewie słodko-kwaśnej zachwyca smakiem, a przepis na nią z pewnością pomoże ci zagospodarować obfite plony z ogródka. Ale zrobić ją warto nawet wtedy, gdy warzywo będziesz kupować.
Cukinia to istne bogactwo składników odżywczych. Znajdziesz w niej m.in. witaminę C, witaminy z grupy B oraz potas. Składniki te zostaną utrwalone w procesie marynowania. Samo jego przeprowadzenie też jest banalne, a na efekty nie będzie trzeba długo czekać, gdyż cukinia marynowana jest gotowa do jedzenia już krótko po wykonaniu. Jeśli jeszcze cię nie namówiłam, to wspomnę dodatkowo, że ma wiele zastosowań. Ty z pewnością też znajdziesz niemało.
Jak zrobić cukinię w zalewie słodko-kwaśnej?
To najprostszy patent na cukinię do słoika, jaki znam. Warzywo obieram, oczyszczam z pestek i kroję w kostkę. Wrzucam do słoika i zalewam gorącym płynem z przyprawami. Potem już tylko studzę weki i odstawiam na kilka dni, by cukinia miała szansę przejść smakami.
Przepis: Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Pyszna cukinia marynowana, którą warto zamknąć w słoikach na zimę.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 72 w każdej porcji
Składniki
- 3 średnie cukinie
- 750 ml wody
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 100 g cukru
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 czubata łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCukinię umyj i obierz. Przetnij na pół. Usuń pestki, jeśli jest ich dużo. Pokrój w kostkę o boku 1-2 cm.
- Gotowanie zalewyW garnku umieść wodę, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gorczycę oraz sól. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj ocet i cukier, gotuj jeszcze 2 minuty. Sprawdź smak zalewy i ewentualnie dodaj jeszcze nieco cukru.
- Zamykanie cukinii w słoikachKawałki warzywa wrzuć do wyparzonych i osuszonych słoików. Zalej przygotowaną marynatą. Zakręć naczynia i ustaw do góry dnem. Wystudź i przenieś do spiżarki.
Jak podawać cukinię marynowaną?
Taka wersja warzyw sprawdza się zarówno jako dodatek do sałatek, jak i do obiadu. Ja bardzo lubię serwować ją z makaronem i podsmażonym kurczakiem lub tofu wędzonym. Na patelnie wlewam wtedy trochę aromatycznych soków, żeby danie było jeszcze smaczniejsze.
Możesz też zajadać tę cukinię marynowaną z chlebem lub kaszą w formie szybkiego, pełnego aromatu lunchu.
Inne warianty cukinii w zalewie słodko-kwaśnej
Do zalewy, zamiast cukru, możesz użyć innego słodkiego składnika. Sprawdzi się m.in. miód, syrop klonowy lub syrop z agawy.
Zamiast octu spirytusowego użyj jabłkowego lub winnego, a cukinia marynowana będzie miała łagodniejszy smak. Możesz też część wyrazistego dodatku podmienić na sok z cytryny, aby miała lekki odświeżający charakter.
Jeśli nie stronisz od ostrzejszych dodatków, z pewnością do gustu przypadnie ci wersja z dodatkiem płatków chili lub odrobiny oleju aromatyzowanego tą wyrazistą papryczką. Pamiętaj tylko, że taka cukinia marynowana zachwyci smakiem, ale może już być nieodpowiednia dla dzieci.