Kupuję ćwiartki kurczaka i smaruję je prostą mieszanką. Cała rodzina kocha ten tani obiad

Dodano:
Pieczone ćwiartki kurczaka Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Ćwiartki to chyba najtańsza część kurczaka. Często po nie sięgam i gotuję na nich rosół lub piekę je w piekarniku. Moja rodzina uwielbia pieczonego kurczaka, a tego soczystego w prostej mieszance przypraw szczególnie.

Kurczak to jedno z bardziej lubianych mięs. Z pewnością ma na to wpływ jego smak, dostępność oraz przystępna cena. Do najpopularniejszych kawałków kurczaka należą: piersi, nogi, pałki i skrzydełka. Dużą konkurencją są dla nich ćwiartki kurczaka, które wielu osobom kojarzą się z mięsem na rosół. Jednak doskonale nadają się też do duszenia czy pieczenia. Dziś pokażę wam, jak szybko zamienić je w pyszne danie obiadowe.

Czym się różni ćwiartka kurczaka od nogi?

Ćwiartki kurczaka są zwykle tańsze od nóg zwanych też udami, choć zawierają udo i podudzie. Czy w związku z tym jest to jakieś słabszej jakości mięso? Nic z tych rzeczy. Niższa cena ćwiartki kurczaka wynika z tego, że kawałek ten zawiera nieco więcej kości i tłuszczu. A to dlatego, że tak naprawdę jest większy i obejmuje nieco obszerniejszy kawałek kurczęcej tuszki. Ćwiartka kurczaka, to zwykle tylna część kurczaka, która oprócz nogi zawiera też część kręgosłupa, trochę podrobów oraz często kuper. Gdy je więc oddzielimy, zostanie nam klasyczna noga kurczaka. Ja czasem tak robię, jak mam w planach gotowanie zupy. Bo rzeczywiście kręgosłup wraz z podrobami doskonale się na nią nadają. Jednak, gdy się spieszę, piekę po prostu całe ćwiartki.

Jak zrobić ćwiartki kurczaka w majonezowej mieszance?

Ćwiartki kurczaka można przyprawić na wiele sposobów i za każdym razem będą smakować dobrze. Ja mam jednak sposób na szybką mieszankę, która nie tylko dodaje mięsu smaku, ale też soczystości. Robię ją na bazie majonezu.

Przepis: Ćwiartki kurczaka pieczone w majonezie

Soczyste ćwiartki kurczaka pieczone w majonezowej mieszance

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
300 w każdej porcji

Składniki

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie mięsaĆwiartki kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj je solą, pieprzem i papryką. Majonez wymieszaj z przeciśniętymi ząbkami czosnku i musztardą. Mieszanką posmaruj mięso, wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  2. Pieczenie kurczakaĆwiartki kurczaka umieść w żaroodpornym naczyniu, przykryj je. Piecz 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia pokrywę możesz zdjąć i zrumienić mięso w 200 stopniach Celsjusza.

Z czym podać pieczone ćwiartki kurczaka?

Pieczone ćwiartki kurczaka można podać z gotowanymi ziemniakami lub ziemniaczanym puree. Jednak moja rodzina najbardziej lubi, gdy zaserwuję je z pieczonymi ziemniakami. Dodatek ten robi się bardzo szybko i piecze jednocześnie z mięsem. Po prostu obieram ziemniaki, kroję je w talarki i mieszam z odrobiną oleju. Potem wykładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, a potem oprószam je solą i rumienię przez 10 minut w 200 stopniach Celsjusza. Blachę z ziemniakami wsuwam do piekarnika pół godziny przed końcem pieczenia kurczaka. Dzięki temu całe danie jest gotowe w tym samym czasie. Doskonałym dopełnieniem tego obiadu będą lekkie, soczyste surówki, np. surówka z kapusty pekińskiej lub sałatka z pomidorów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...