Prosty dodatek zmienia zwykły ryż w prawdziwą ucztę. Potrafię zjeść sama całą miskę
Ryż z pesto to mój ulubiony sposób na ryż. W tej wersji potrafię zjeść sama całą, wielką porcję. Mogę go jeść o każdej porze dnia. Danie robi się błyskawicznie, a składniki są proste.
Jak zrobić ryż z pesto?
Aby danie było możliwie szybko gotowe, zacznij od wstawienia ryżu do gotowania i zalania nerkowców wrzątkiem. Nerkowce nie są wprawdzie składnikiem tradycyjnego pesto, ale lubię dodać je do tej wersji z ryżem, bo jest wówczas wyjątkowo kremowe. W pesto z dodatkiem nerkowców pomijam czasem nawet dodatek parmezanu (zwykle wtedy, kiedy zwyczajnie mam tego sera w lodówce).
Kiedy ryż jest gotowy, wystarczy wymieszać go z pesto i można się zajadać.
Przepis: Ryż z pesto
Aromatyczny ryż z zielonym pesto.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 495 w każdej porcji
Składniki
- 2 torebki ryżu (200 g)
na pesto:
- 1 bazylia
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki nerkowców
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówNerkowce zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Zmiksuj wszystkie składniki na pesto (w tym odsączone z wody nerkowce). Jeśli jest zbyt gęste, dodaj więcej oliwy.
- Przygotowanie ryżuGorący ryż wymieszaj z pesto.
Jak podawać ryż z pesto?
Nie ukrywam, że tak lubię ten ryż, że zajadam go najczęściej bez żadnych dodatków. Ale niejednokrotnie, równolegle z gotowaniem ryżu wrzucam też na patelnię obok sezonowe warzywa i krótko smażę na oliwie. Ostatnio była to cukinia oraz kolorowa papryka. Smażone warzywa idealnie smakują z ryżem z pesto.
Oczywiście taki ryż jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Wyniesie na zupełnie inny poziom każdy posiłek. Do ryżu idealnie będą pasowały potrawy z mięsa drobiowego, np. pieczony kurczak, grillowana pierś z kurczaka czy filet z indyka. Do ryżu z pesto można także zaserwować rybę, np. pieczonego dorsza czy sandacza, albo soczystego łososia z patelni. Do takiego zestawu, czy to z mięsem, czy to z rybą, warto dodać jeszcze lekką sałatkę z warzyw. Np. z pomidorów z rukolą i odrobiną oliwy, czy liści szpinaku z ogórkami i lekkim, jogurtowym sosem.
Jeśli ryż z pesto zostaje mi na drugi dzień, jem go nawet na śniadanie. Lubię wtedy dołożyć do takiego ryżu (rano zajadam go najczęściej na zimno) czubatą łyżkę greckiego jogurtu.