To najlepsza kanapka na świecie. Jest chrupiąca i podaję ją na ciepło z pysznymi dodatkami

Dodano:
Chrupiąca kanapka z jajkiem i bekonem Źródło: Shutterstock / Shaiith
Moja kanapka na ciepło łączy wygodę szybkiego przygotowania z bogactwem smaków i aromatów. Można zrobić ją z różnym pieczywem, a dodatki i wartości odżywcze dostosować do własnych potrzeb. Poznaj przepis na mistrzowską chrupiącą kanapkę.

Moja chrupiąca kanapka podana na ciepło idealnie sprawdzi się jako danie na śniadanie i kolację. Może też zastąpić obiad, gdy nie masz czasu na gotowanie. Kanapka z poniższego przepisu to zdrowsza wersja angielskich i francuskich tostów. Połączenie pieczywa z jajkami sadzonymi, bekonem, żółtym serem i świeżymi warzywami sprawia, że prosty w przygotowaniu posiłek dostarcza cennych składników odżywczych, zapewnia uczucie sytości i dodaje energii do działania.

Jak zrobić chrupiącą kanapkę?

Chrupiącą kanapkę możesz przygotować z produktów, które akurat masz pod ręką. Chwila spędzona w kuchni staje się więc idealną okazją do eksperymentowania z różnymi połączeniami smakowymi. Podczas przygotowywania tej potrawy często towarzyszą mi dzieci, które dobierają ulubione warzywa i przyprawy.

Do przygotowania tej pysznej kanapki nie potrzebujesz profesjonalnych akcesoriów. Jeżeli nie masz tostera lub opiekacza, to wszystkie składniki możesz podgrzać na zwykłej patelni. Polecam wypróbować przepis z dodatkiem różnego rodzaju pieczywa – dobór pieczywa wpływa na wartości odżywcze potrawy. Pieczywo pełnoziarniste stanowi źródło m.in. błonnika pokarmowego, którego nie ma w bułkach i chlebie z białej mąki oraz wysoko przetworzonym pieczywie tostowym.

Wskazówka: do przygotowania kanapek na ciepło możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i czerstwe pieczywo, które po podsmażeniu z odrobiną masła, nie różni się w smaku od pieczywa, które zostało chwilę wcześniej przyniesione ze sklepu.

Przepis: Chrupiąca kanapka z jajkiem i bekonem

To patent na pyszną ciepłą kanapkę, idealną nie tylko na weekendowe śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
585

Składniki

  • 2 kromki chleba lub 1 bułka
  • 2 plastry bekonu
  • 1 plaster żółtego sera
  • 1 jajko
  • zielona sałata
  • pomidor
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPieczywo posmaruj z obu stron cienką warstwą masła. Warzywa umyj i osusz. Pokrój pomidora na plastry. Jeżeli używasz bekonu w kawałku to wykrój 2 cienkie plastry. Bekon możesz zastąpić np. gotowanym lub pieczonym boczkiem.
  2. SmażeniePrzygotuj dwie patelnie. Na jednej podsmaż pieczywo – powinno zrumienić się z obu stron, a na drugiej – bekon i jajko. Bekon kładę na suchą, mocno rozgrzaną patelnię, a jajko wybijam na wytopiony tłuszcz. Jeżeli boczek jest bardzo chudy lub tłuszcz się przypali, to usmaż jajko na 1 łyżeczce masła lub jedynie lekko natłuszczonej patelni z nieprzywierającą powłoką. Dopraw jajko solą i pieprzem.
  3. WykonanieJedną kromkę pieczywa posmaruj cienką warstwą majonezu. Wyłóż sałatę, pokrojonego w plastry pomidora, ser żółty, majonez oraz bekon i sadzone jajko. Przykryj kanapkę drugą kromką chleba.

Przepis podstawowy możesz wzbogacić, dodając np. zielonego ogórka, ogórki kiszone lub konserwowe, paprykę, cebulę, rzodkiewkę, cukinię, szpinak, rukolę, roszponkę i ulubione sosy. Doskonałym dodatkiem do chrupiącej kanapki są również wyraziste w smaku i bardzo zdrowe kiełki. A jeżeli nie przepadasz za bekonem, to możesz zastąpić go ulubioną szynką lub pieczonym/grillowanym kurczakiem.

Chrupiąca kanapka w wersji wegańskiej

Produkty pochodzenia zwierzęcego możesz zastąpić np. smażonym lub grillowanym tofu, wegeburgerem, awokado, majonezem roślinnym oraz wegańskim zamiennikiem żółtego sera.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...