To najlepsza kanapka na świecie. Jest chrupiąca i podaję ją na ciepło z pysznymi dodatkami
Moja chrupiąca kanapka podana na ciepło idealnie sprawdzi się jako danie na śniadanie i kolację. Może też zastąpić obiad, gdy nie masz czasu na gotowanie. Kanapka z poniższego przepisu to zdrowsza wersja angielskich i francuskich tostów. Połączenie pieczywa z jajkami sadzonymi, bekonem, żółtym serem i świeżymi warzywami sprawia, że prosty w przygotowaniu posiłek dostarcza cennych składników odżywczych, zapewnia uczucie sytości i dodaje energii do działania.
Jak zrobić chrupiącą kanapkę?
Chrupiącą kanapkę możesz przygotować z produktów, które akurat masz pod ręką. Chwila spędzona w kuchni staje się więc idealną okazją do eksperymentowania z różnymi połączeniami smakowymi. Podczas przygotowywania tej potrawy często towarzyszą mi dzieci, które dobierają ulubione warzywa i przyprawy.
Do przygotowania tej pysznej kanapki nie potrzebujesz profesjonalnych akcesoriów. Jeżeli nie masz tostera lub opiekacza, to wszystkie składniki możesz podgrzać na zwykłej patelni. Polecam wypróbować przepis z dodatkiem różnego rodzaju pieczywa – dobór pieczywa wpływa na wartości odżywcze potrawy. Pieczywo pełnoziarniste stanowi źródło m.in. błonnika pokarmowego, którego nie ma w bułkach i chlebie z białej mąki oraz wysoko przetworzonym pieczywie tostowym.
Wskazówka: do przygotowania kanapek na ciepło możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i czerstwe pieczywo, które po podsmażeniu z odrobiną masła, nie różni się w smaku od pieczywa, które zostało chwilę wcześniej przyniesione ze sklepu.
Przepis: Chrupiąca kanapka z jajkiem i bekonem
To patent na pyszną ciepłą kanapkę, idealną nie tylko na weekendowe śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 585
Składniki
- 2 kromki chleba lub 1 bułka
- 2 plastry bekonu
- 1 plaster żółtego sera
- 1 jajko
- zielona sałata
- pomidor
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPieczywo posmaruj z obu stron cienką warstwą masła. Warzywa umyj i osusz. Pokrój pomidora na plastry. Jeżeli używasz bekonu w kawałku to wykrój 2 cienkie plastry. Bekon możesz zastąpić np. gotowanym lub pieczonym boczkiem.
- SmażeniePrzygotuj dwie patelnie. Na jednej podsmaż pieczywo – powinno zrumienić się z obu stron, a na drugiej – bekon i jajko. Bekon kładę na suchą, mocno rozgrzaną patelnię, a jajko wybijam na wytopiony tłuszcz. Jeżeli boczek jest bardzo chudy lub tłuszcz się przypali, to usmaż jajko na 1 łyżeczce masła lub jedynie lekko natłuszczonej patelni z nieprzywierającą powłoką. Dopraw jajko solą i pieprzem.
- WykonanieJedną kromkę pieczywa posmaruj cienką warstwą majonezu. Wyłóż sałatę, pokrojonego w plastry pomidora, ser żółty, majonez oraz bekon i sadzone jajko. Przykryj kanapkę drugą kromką chleba.
Przepis podstawowy możesz wzbogacić, dodając np. zielonego ogórka, ogórki kiszone lub konserwowe, paprykę, cebulę, rzodkiewkę, cukinię, szpinak, rukolę, roszponkę i ulubione sosy. Doskonałym dodatkiem do chrupiącej kanapki są również wyraziste w smaku i bardzo zdrowe kiełki. A jeżeli nie przepadasz za bekonem, to możesz zastąpić go ulubioną szynką lub pieczonym/grillowanym kurczakiem.
Chrupiąca kanapka w wersji wegańskiej
Produkty pochodzenia zwierzęcego możesz zastąpić np. smażonym lub grillowanym tofu, wegeburgerem, awokado, majonezem roślinnym oraz wegańskim zamiennikiem żółtego sera.