Z buraków, sera i szpinaku robię ekspresowy dodatek do obiadu. Wystarczy wszystko zapiec i gotowe
Ten ekspresowy dodatek do obiadu powstał przypadkiem, kiedy nie bardzo miałam czas na długie stanie przy garnkach, a chciałam razem z mięsem i ziemniakami podać bliskim także porcję warzyw. W lodówce miałam gotowe buraki w talarkach kupione w markecie i paczkę szpinaku. Na półce leżało też opakowanie fety. To wystarczyło – nim przygotowałam ziemniaki i mięso, dodatek z warzyw był już gotowy.
Jak zrobić buraki ze szpinakiem i fetą?
Tu nie ma żadnej wielkiej filozofii: wrzucasz wszystko do naczynia żaroodpornego, dodajesz chlust oliwy, przyprawy i wstawiasz do pieca na ok. 15-20 minut. Chodzi o to, aby szpinak stracił swoją objętość, a feta nabrała kremowej konsystencji. Po wyjęciu z piekarnika wystarczy wszystko wymieszać i dodatek do obiadu gotowy. Możesz takie buraczki dodatkowo skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki.
Rada: do buraczków przed pieczeniem można dodać także czosnek, wówczas przeciśnij przez praskę dwa ząbki i wymieszaj z plasterkami buraków.
Przepis: Buraki ze szpinakiem i fetą
Zapiekane warzywa z serem.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 373 w każdej porcji
Składniki
- 400 g ugotowanych buraczków
- 200 g szpinaku baby
- 200 sera feta
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie daniaSzpinak, pokrojone w talarki buraczki oraz pokruszoną fetę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Skrop obficie oliwą, dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Serwowanie dania
Jak podawać zapiekane buraki ze szpinakiem?
Ja potraktowałam buraki ze szpinakiem jako porcję warzyw do obiadu. Moi bliscy zjedli je z kawałkiem panierowanej polędwiczki z kurczaka i ziemniakami. Ja mięsa nie jem, więc na talerzu miałam sporą porcję buraczków ze szpinakiem i fetą.
Tak przygotowane buraczki można podać z dowolnym mięsem lub rybą. Ale mogą być także daniem same w sobie, bo dzięki kremowej fecie, która otula buraczki i szpinak niczym sos, są naprawdę bardzo sycące. Możesz zaserwować warzywa z kromką dobrego chleba albo chrupiącą grzanką przyrumienioną na odrobinie masła. Ja tego typu dania lubię dodatkowo posypać prażonymi orzechami (tu idealnie będą pasowały orzechy włoskie) lub ziarnami, np. dyni czy słonecznika.