Gdy podałam na stół ten kawałek mięsa, goście wzięli go za dziczyznę. Ta marynata czyni cuda

Dodano:
Pieczona karkówka Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Gdy proszę gości na obiad, zwykle piekę kawałek mięsa. To smaczne i efektowne rozwiązanie, a mięso w zasadzie robi się samo. By zaskoczyć bliskich, często wymyślam nowe potrawy. Ta była strzałem w dziesiątkę.

Pieczyste to dobre rozwiązanie, jeśli chodzi o proszony obiad. Nie ma przy nim dużo pracy, a elegancko prezentuje się na stole. Na dodatek doskonale smakuje. Ostatnio zastanawiałam się, czym tym razem zaskoczyć gości i udało się. A zrobiłam to popularnym kawałkiem mięsa. Tak go przyrządziłam, że wszyscy myśleli, że podałam na stół dziczyznę. Cała jego tajemnica tkwi w marynacie z dodatkiem wina.

W jakim winie najlepiej marynować mięso?

Wino to dobry składnik marynaty do mięs. Jest kwaśne i pełne aromatu, świetnie więc kruszy mięso i dodaje mu smaku. Jako składnik marynaty do mięs najlepiej sprawdzi się wino wytrawne. Może być białe lub czerwone, w zależności od rodzaju mięsa. Karkówkę à la dziczyznę zawsze marynuję w czerwonym, wytrawnym winie. Dodaje ono mięsu ciekawych nut smakowych, a także odmienia jego kolor, dzięki czemu wygląda niczym dziczyzna. Generalnie zasada jest taka, że mięsa czerwone zestawia się z winem czerwonym, a białe z białym.

Jak zrobić karkówkę à la dziczyzna?

Przygotowanie karkówki à la dziczyzna jest bardzo proste. W zasadzie sprowadza się do zamarynowania mięsa. I właśnie ta specyficzna marynata doskonale odmienia smak mięsa i sprawia, że smakuje niczym dziczyzna. By mięso przeszło jej smakiem, powinno poleżeć w marynacie dobrych kilka godzin. Można je też zamarynować na noc.

Przepis: Karkówka a la dziczyzna

Karkówka w aromatycznej marynacie pieczona z warzywami w piekarniku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
415 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie mięsaKarkówkę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj ją zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem oraz olejem.
  2. Marynowanie mięsaMarchewki obierz, pokrój na talarki. Cebule obierz, pokrój w krążki. Część warzyw umieść na dnie naczynia do marynowania. Powinno być jak najmniejsze, tak by tylko zmieściło się do niego mięso. Do warzyw dodaj też część przypraw i wlej wino. Do marynaty włóż mięso, obłóż je pozostałymi warzywami i przyprawami. Mięso wstaw do lodówki i marynuj 8-12 godzin. Jeśli wino nie pokrywa wierzchu mięsa, obróć je w połowie marynowania lub obracaj co 2-3 godziny.
  3. Pieczenie mięsaMięso wyjmij z lodówki godzinę przed pieczeniem, by zdążyło się ogrzać do temperatury pokojowej. Umieść w brytfannie razem z całą marynatą, przykryj. Piecz ok. 1,5 godziny w 180 stopniach Celsjusza. 20 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywę i zrumienić wierzch mięsa.

Wskazówka: Wytworzony w czasie pieczenia sos można zmiksować z warzywami na gładką masę i podać do dania w sosjerce.

Z czym podać karkówkę à la dziczyzna?

Karkówka à la dziczyzna jest aromatyczna i zawiera pyszny sos. Doskonale więc będzie smakować z dodatkami skrobiowymi, które chłoną i lubią sos. Mogą więc to być ziemniaki gotowane, kopytka czy kluski śląskie. Potrawę tę można też podać z kaszą lub ryżem. Idealnym dopełnieniem tego dania są gotowane lub grillowane warzywa, a także rozmaite surówki. Świetnie będą do niego pasować również buraczki na ciepło czy marchewka z groszkiem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...