Pikantne skrzydełka z kurczaka, które zrobi każdy. Dziecinnie prosty przepis

Dodano:
Pikantne skrzydełka Źródło: Shutterstock / Olga Dubravina
Pikantne skrzydełka mogą być dodatkiem do obiadu, albo pyszną, imprezową przekąską. Robi się je naprawdę łatwo, a sekretem jest marynata.

Pikantne skrzydełka to pomysł na łatwe i tanie danie, ponieważ ta część kurczaka jest zwykle najtańsza. Co więcej: takie skrzydełka przyrządza się bardzo łatwo, bo cały sekret tkwi w marynacie, a tę robi się dosłownie w kilka chwil.

Jak zrobić pikantne skrzydełka z kurczaka?

Wystarczy wymieszać wszystkie składniki na marynatę, a potem marynatę wymieszać z mięsem. Skrzydełka można od razu włożyć do piekarnika, ale lepsze będą, jeśli poleżą w marynacie nieco dłużej. Wówczas należy je odstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Zamarynowane skrzydełka można piec wyłożone na blasze, można je przełożyć do naczynia żaroodpornego, ale można je również upiec w rękawie. Ta ostatnia wersja jest bardzo wygodna, jednak wtedy skrzydełka nie będą miały tak chrupiącej skórki, jak te pieczone na blasze. Podczas pieczenia miód (ale też cukier, który jest zwykle w składzie ketchupu) karmelizuje się i tworzy ładną, błyszczącą glazurę na skrzydełkach. Warto pamiętać, że zamarynowane w ten sposób skrzydełka można także upiec na grillu.

Rada: ilość pieprzu cayenne można zmieniać w zależności od tego, jak bardzo pikantne skrzydełka chcesz uzyskać.

Przepis: Pieczone skrzydełka w pikantnej glazurze

Szybkie i proste skrzydełka z kurczaka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
541 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 6 łyżek keczupu
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie skrzydełekWymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Wylej na skrzydełka i dokładnie natrzyj mięso.
  2. Pieczenie skrzydełekPiecz skrzydełka 40-50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Jak podawać pikantne skrzydełka z kurczaka?

Pikantne skrzydełka idealnie nadają się do obiadu. Podaj je z pieczonymi ziemniakami i surówką (np. surówką z marchewki) albo z ryżem i sałatką ze świeżych ogórków czy surówką z kapusty.

Upieczone w ten sposób skrzydełka doskonale sprawdzą się także jako prosta i wyrazista przekąska na imprezy czy wieczorne oglądanie seriali. Wówczas można do nich podać ulubione sosy, np. ketchup, sos barbecue czy sos czosnkowy. Na stole warto wtedy też postawić świeże warzywa, np. pokrojone w słupki ogórki, marchewki czy kawałki selera naciowego.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...