Ten złoty koktajl to mistrzostwo świata. Sekretem są soczyste owoce i jedna przyprawa
Koktajl morelowy smakuje latem, za sprawą soczystych, intensywnie pomarańczowych moreli. Do tego wystarczy dodać pożywny i zdrowy jogurt naturalny, a sekretem jest dodatek odrobiny kurkumy. Taki koktajl jest idealnym napojem na drugie śniadanie.
Jak zrobić koktajl morelowy z kurkumą?
Zrobienie koktajlu jest bardzo proste: wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki podane w przepisie. Zrobienie tego odżywczego i zdrowego koktajlu zajmie nie więcej niż kilka minut.
Przepis: Koktajl morelowy
Pożywny koktajl z sezonowych owoców.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 350
Składniki
- 4 dojrzałe morele
- 1 szklanka jogurtu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania
- Robienie koktajluZ moreli wyjmij pestki. Zmiksuj owoce z jogurtem i kurkumą na gładko.
Skład koktajlu można modyfikować w zależności od własnych upodobań. W wersji wegańskiej można zmiksować morele i kurkumę z dowolnym mlekiem roślinnym lub jogurtem roślinnym. Koktajl można zrobić także na bazie soku pomarańczowego.
Do koktajlu można dodać także inne składniki. Może to być np. miód, sok z cytryny, kawałki melona albo brzoskwinie. Aby podnieść kaloryczność napoju, można dorzucić do blendera garść namoczonych orzechów nerkowca albo namoczonych migdałów. W wersji śniadaniowej warto dorzucić do koktajlu łyżkę płatków owsianych.
Jakie właściwości ma kurkuma?
Kurkuma wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Jednocześnie wspiera działanie układu trawiennego i podkręca metabolizm, dlatego sprzyja wszystkim, którzy są na dietach redukcyjnych i chcą utrzymać zdrową sylwetkę. Nie bez powodu nazywa się tę przyprawę naturalnym spalaczem tłuszczu. Kurkuma również wzmacnia odporność, dlatego zaleca się ja jeść podczas sezonowych infekcji. Ta popularna przyprawa o intensywnie żółtej barwie pomaga również zapobiegać nowotworom, pomaga także utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i obniżać poziom cholesterolu.
Kurkumę można dodawać nie tylko do napojów, ale także mięs i rozgrzewających zup. To przyprawa, która doda potrawom nie tylko smaku, ale też koloru.