Ten złoty koktajl to mistrzostwo świata. Sekretem są soczyste owoce i jedna przyprawa

Dodano:
Koktajl morelowy Źródło: Shutterstock / Cesarz
To koktajl idealny na drugą połowę lata, kiedy poranki nie są już tak gorące. Do owoców i jogurtu dodaje się bowiem odrobinę rozgrzewającej i wzmacniającej odporność przyprawy.

Koktajl morelowy smakuje latem, za sprawą soczystych, intensywnie pomarańczowych moreli. Do tego wystarczy dodać pożywny i zdrowy jogurt naturalny, a sekretem jest dodatek odrobiny kurkumy. Taki koktajl jest idealnym napojem na drugie śniadanie.

Jak zrobić koktajl morelowy z kurkumą?

Zrobienie koktajlu jest bardzo proste: wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki podane w przepisie. Zrobienie tego odżywczego i zdrowego koktajlu zajmie nie więcej niż kilka minut.

Przepis: Koktajl morelowy

Pożywny koktajl z sezonowych owoców.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
350

Składniki

  • 4 dojrzałe morele
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania

  1. Robienie koktajluZ moreli wyjmij pestki. Zmiksuj owoce z jogurtem i kurkumą na gładko.

Skład koktajlu można modyfikować w zależności od własnych upodobań. W wersji wegańskiej można zmiksować morele i kurkumę z dowolnym mlekiem roślinnym lub jogurtem roślinnym. Koktajl można zrobić także na bazie soku pomarańczowego.

Do koktajlu można dodać także inne składniki. Może to być np. miód, sok z cytryny, kawałki melona albo brzoskwinie. Aby podnieść kaloryczność napoju, można dorzucić do blendera garść namoczonych orzechów nerkowca albo namoczonych migdałów. W wersji śniadaniowej warto dorzucić do koktajlu łyżkę płatków owsianych.

Jakie właściwości ma kurkuma?

Kurkuma wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Jednocześnie wspiera działanie układu trawiennego i podkręca metabolizm, dlatego sprzyja wszystkim, którzy są na dietach redukcyjnych i chcą utrzymać zdrową sylwetkę. Nie bez powodu nazywa się tę przyprawę naturalnym spalaczem tłuszczu. Kurkuma również wzmacnia odporność, dlatego zaleca się ja jeść podczas sezonowych infekcji. Ta popularna przyprawa o intensywnie żółtej barwie pomaga również zapobiegać nowotworom, pomaga także utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i obniżać poziom cholesterolu.

Kurkumę można dodawać nie tylko do napojów, ale także mięs i rozgrzewających zup. To przyprawa, która doda potrawom nie tylko smaku, ale też koloru.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...