Ciasto francuskie nadziewam kremem czekoladowym. W 30 minut mam pyszną przekąskę
Szybkie desery z gotowych produktów ratują mnie w sytuacjach kryzysowych, gdy okazuje się, że za chwilę przyjdą goście, ale nie mam słodkich przekąsek, które można podać do kawy i herbaty. Wówczas sięgam do lodówki po ciasto francuskie i robię z niego różne wypieki. Minimum czasu i wysiłku wymaga przygotowanie poduszeczek z ciasta francuskiego ze słodkim kremem czekoladowym z gorzkiej lub mlecznej czekolady i śmietanki kremówki. Możesz również przełożyć płaty ciasta francuskiego gotowym kremem czekoladowym ze słoika lub domową i znacznie zdrowszą wersją tego przysmaku.
Jak zrobić słodką przekąskę z ciasta francuskiego?
Do przygotowania ekspresowej przekąski z ciasta francuskiego, potrzebujesz jedynie 4 składników. Wersję podstawową wypieku możesz wzbogacić świeżymi owocami, które idealnie sprawdzają się jako dekoracja deseru oraz podbijają jego smak. Z kremem czekoladowym doskonale pod względem smaku komponują się maliny.
Zwróć uwagę na skład ciasta francuskiego – im krótszy, tym lepiej. Oryginalne ciasto francuskie powstaje z ciasta na bazie mąki pszennej, jaj, soli i octu oraz ciasta maślanego, które łączy się ze sobą. W wielu sklepach dostępne jest ciasto francuskie z krótkim, naturalnym składem, którego smak nie różni się od smaku domowego ciasta francuskiego.
Wskazówka: ciasto francuskie powinno być mocno schłodzone oraz wymaga wysokiej temperatury pieczenia, dzięki której pięknie wyrasta i rozwarstwia się na delikatne, chrupiące listki.
Polecam przygotować krem czekoladowy, zanim wyjmiesz ciasto francuskie z lodówki, bo musi ostygnąć. Możesz również pomiędzy płatami ciasta francuskiego ułożyć kawałki mlecznej albo gorzkiej czekolady lub czekoladę w pastylkach – tym sposobem skrócisz czas przygotowywania słodkiej przekąski do zaledwie 5 minut.
Z poniższego przepisu robię 12 średniej wielkości ciastek francuskich z kremem czekoladowym. Ciasto możesz pokroić na kwadraty lub prostokąty, dopasowując ich wielkość do indywidualnych preferencji.
Przepis: Ciastka francuskie z kremem czekoladowym
Słodka przekąska z ciasta francuskiego.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 456 w każdej porcji
Składniki
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 2 i 1/2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
Do posmarowania ciastek:
- 1 jajko
Do dekoracji:
- cukier puder
- świeże maliny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kremu czekoladowegoPołam czekoladę na mniejsze kawałki i przełóż do odpornej na działanie wysokiej temperatury szklanej lub stalowej miski. Zagotuj wodę w garnku, którego średnica pozwala na ustawienie naczynia do rozpuszczania czekolady. Ustaw miskę z czekoladą na garnku z delikatnie gotującą się wodą i mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Dodaj śmietankę i połącz z roztopioną czekoladą, mieszając, aż krem czekoladowy zyska jednolitą konsystencję. Odstaw krem czekoladowy do przestygnięcia. Wskazówka: do roztopionej czekolady możesz dodać 2-3 łyżki startych lub posiekanych orzechów.
- WykonanieWyjmij ciasto francuskie z lodówki. Rozwiń jeden płat ciasta na blacie i rozsmaruj na nim krem czekoladowy, pozostawiając 1 cm odstęp od brzegów. Przykryj krem drugim płatem ciasta, delikatnie dociskając i zlep brzegi. Następnie za pomocą noża do pizzy, okrągłego noża do wykrawania ciastek lub zwykłego ostrego noża wykrój kwadraty bądź prostokąty. Zlep brzegi wykrojonych ciastek. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) lub 200 stopni Celsjusza (góra-dół, z termoobiegiem).
- Pieczenie ciastekWybij jajko do miseczki i roztrzep. Przekładaj wykrojone ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odstępy) i smaruj ich wierzch jajkiem. Wstaw gotowe ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz 12-15 minut – ciasto powinno urosnąć i ładnie się zrumienić.
Jak podawać słodką przekąskę z ciasta francuskiego?
Słodka przekąska z ciasta francuskiego doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Przed podaniem udekoruj ciastka z kremem czekoladowym cukrem pudrem oraz świeżymi malinami lub innymi owocami. Do dekoracji deseru możesz również wykorzystać listki mięty lub melisy.