Ciasto francuskie nadziewam kremem czekoladowym. W 30 minut mam pyszną przekąskę

Dodano:
Ciasto francuskie z kremem czekoladowym Źródło: Shutterstock / Lecker Studio
Gotowe ciasto francuskie to idealna baza ekspresowych wypieków na słodko i na słono. Dodatkowo produkt ten jest tani i łatwo dostępny. Zachęcam do wypróbowania przepisu na ciasto francuskie z kremem czekoladowym.

Szybkie desery z gotowych produktów ratują mnie w sytuacjach kryzysowych, gdy okazuje się, że za chwilę przyjdą goście, ale nie mam słodkich przekąsek, które można podać do kawy i herbaty. Wówczas sięgam do lodówki po ciasto francuskie i robię z niego różne wypieki. Minimum czasu i wysiłku wymaga przygotowanie poduszeczek z ciasta francuskiego ze słodkim kremem czekoladowym z gorzkiej lub mlecznej czekolady i śmietanki kremówki. Możesz również przełożyć płaty ciasta francuskiego gotowym kremem czekoladowym ze słoika lub domową i znacznie zdrowszą wersją tego przysmaku.

Jak zrobić słodką przekąskę z ciasta francuskiego?

Do przygotowania ekspresowej przekąski z ciasta francuskiego, potrzebujesz jedynie 4 składników. Wersję podstawową wypieku możesz wzbogacić świeżymi owocami, które idealnie sprawdzają się jako dekoracja deseru oraz podbijają jego smak. Z kremem czekoladowym doskonale pod względem smaku komponują się maliny.

Zwróć uwagę na skład ciasta francuskiego – im krótszy, tym lepiej. Oryginalne ciasto francuskie powstaje z ciasta na bazie mąki pszennej, jaj, soli i octu oraz ciasta maślanego, które łączy się ze sobą. W wielu sklepach dostępne jest ciasto francuskie z krótkim, naturalnym składem, którego smak nie różni się od smaku domowego ciasta francuskiego.

Wskazówka: ciasto francuskie powinno być mocno schłodzone oraz wymaga wysokiej temperatury pieczenia, dzięki której pięknie wyrasta i rozwarstwia się na delikatne, chrupiące listki.

Polecam przygotować krem czekoladowy, zanim wyjmiesz ciasto francuskie z lodówki, bo musi ostygnąć. Możesz również pomiędzy płatami ciasta francuskiego ułożyć kawałki mlecznej albo gorzkiej czekolady lub czekoladę w pastylkach – tym sposobem skrócisz czas przygotowywania słodkiej przekąski do zaledwie 5 minut.

Z poniższego przepisu robię 12 średniej wielkości ciastek francuskich z kremem czekoladowym. Ciasto możesz pokroić na kwadraty lub prostokąty, dopasowując ich wielkość do indywidualnych preferencji.

Przepis: Ciastka francuskie z kremem czekoladowym

Słodka przekąska z ciasta francuskiego.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
456 w każdej porcji

Składniki

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 2 i 1/2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%

Do posmarowania ciastek:

  • 1 jajko

Do dekoracji:

  • cukier puder
  • świeże maliny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kremu czekoladowegoPołam czekoladę na mniejsze kawałki i przełóż do odpornej na działanie wysokiej temperatury szklanej lub stalowej miski. Zagotuj wodę w garnku, którego średnica pozwala na ustawienie naczynia do rozpuszczania czekolady. Ustaw miskę z czekoladą na garnku z delikatnie gotującą się wodą i mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Dodaj śmietankę i połącz z roztopioną czekoladą, mieszając, aż krem czekoladowy zyska jednolitą konsystencję. Odstaw krem czekoladowy do przestygnięcia. Wskazówka: do roztopionej czekolady możesz dodać 2-3 łyżki startych lub posiekanych orzechów.
  2. WykonanieWyjmij ciasto francuskie z lodówki. Rozwiń jeden płat ciasta na blacie i rozsmaruj na nim krem czekoladowy, pozostawiając 1 cm odstęp od brzegów. Przykryj krem drugim płatem ciasta, delikatnie dociskając i zlep brzegi. Następnie za pomocą noża do pizzy, okrągłego noża do wykrawania ciastek lub zwykłego ostrego noża wykrój kwadraty bądź prostokąty. Zlep brzegi wykrojonych ciastek. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) lub 200 stopni Celsjusza (góra-dół, z termoobiegiem).
  3. Pieczenie ciastekWybij jajko do miseczki i roztrzep. Przekładaj wykrojone ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odstępy) i smaruj ich wierzch jajkiem. Wstaw gotowe ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz 12-15 minut – ciasto powinno urosnąć i ładnie się zrumienić.

Jak podawać słodką przekąskę z ciasta francuskiego?

Słodka przekąska z ciasta francuskiego doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Przed podaniem udekoruj ciastka z kremem czekoladowym cukrem pudrem oraz świeżymi malinami lub innymi owocami. Do dekoracji deseru możesz również wykorzystać listki mięty lub melisy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...