Pałki z kurczaka duszę z 3 warzywami. Ten pyszny, tani obiad błyskawicznie znika z talerzy

Dodano:
Pałki z kurczaka duszone z warzywami Źródło: Shutterstock / Chatham172
Pałki z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Ja lubię przyrządzać je na patelni i dodawać do nich warzywa. Wtedy nie tylko doskonale smakują, ale też wyglądają. A przy okazji powstaje pyszny sos.

Pałki z kurczaka na obiad to u mnie pewniak. Jest bowiem pewnie, że danie wszystkim posmakuje i jeszcze będą prosić o dokładkę. Przyrządzam je na wiele sposobów, jednak moim ulubionym są pałki z kurczaka z patelni. A to dlatego, że do przygotowania tej potrawy używam tylko jednego naczynia. Nie ma więc potem dużo zmywania.

Z czym można udusić pałki z kurczaka?

Pałki z kurczaka, podobnie jak ogólnie kurczak, lubią towarzystwo warzyw i owoców. To delikatne w smaku mięso doskonale komponuje się ze śliwkami, gruszkami, jabłkami, pomarańczą czy porzeczkami. Z warzyw doskonale będą do niego pasować: cebula, marchewka, cukinia, papryka, pomidor, brokuł, czosnek. Smak pałek z kurczaka podniosą też: pieczarki, musztarda, miód, suszone owoce, zioła i przyprawy. Wybór jest naprawdę duży, warto więc próbować różnych połączeń.

Jak zrobić pałki z kurczaka z warzywami na patelni?

Przygotowanie pałek z kurczaka z warzywami składa się z dwóch etapów, ale każdy wykonuję na patelni. I także dlatego to danie warte jest uwagi. A więc najpierw obsmażam przyprawione pałki kurczaka, dzięki czemu mięso zyskuje złocistą skórkę. Otoczka ta nie tylko apetycznie wygląda, ale też chroni mięso przed nadmierną utratą soków. Potem pozostaje dodać warzywa, odrobinę bulionu i całość udusić.

Przepis: Pałki z kurczaka duszone z warzywami na patelni

Pałki z kurczaka duszone z cebulą, czosnkiem i papryką w pysznym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże lub 8 mniejszych pałek z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 listki laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie mięsaPałki z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Oprósz je solą i pieprzem, obsmaż na patelni z olejem, zdejmij z patelni.
  2. Podsmażanie warzywCebule obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz, posiekaj. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Na patelnię z olejem wsyp cebulę i smaż ją, aż zrobi się miękka. Potem dodaj czosnek, chwilę go przesmaż mieszając. Dodaj paprykę i smaż 2 minuty.
  3. Łączenie składnikówDo warzyw na patelni dodaj obsmażone pałki z kurczaka. Wlej też gorący bulion, dodaj listki laurowe, tymianek, trochę soli i pieprzu. Patelnię przykryj i duś całość 25-30 minut na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Wskazówka: Do oleju, na którym obsmaża się mięso i warzywa można dodać łyżkę masła. Dzięki temu potrawa zyska przyjemny smak.

Z czym podać pałki z kurczaka duszone z warzywami?

Pałki z kurczaka duszone z warzywami można podać z gotowanymi ziemniakami, ryżem czy kaszą. Mają pyszny sos, którym warto polać skrobiowy dodatek. Jak każdy obiad, warto zaserwować je z dużą porcją surówki. Co prawda mają dodatek warzyw, jednak te surowe są bogatsze w witaminy i przyjemnie chrupią. Do tego dania doskonale będą pasować np.: surówka z kapusty i marchewki, surówka z marchewki i brzoskwini czy porcja zielonej sałaty.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...