To moja ulubiona wersja roladek z cukinii. Są idealne na lekki obiad lub sycącą przekąskę
Latem ja i moja rodzina rzadziej mamy ochotę na mięsne obiady. Częściej wtedy sięgam po warzywa, których jest prawdziwy wysyp. Jednym z moich ulubionych jest cukinia. Dlatego lubię mieć ją zawsze w swoim zapasie. A można z niej przygotować całe mnóstwo potraw. Jednym z bardziej lubianych w mojej rodzinie są roladki ze smażonych plastrów cukinii. Dzięki lekkiej otoczce przyjemnie chrupią, a prosty farsz dodaje im smaku. Takie roladki podaję na lekki obiad lub na sycącą przekąskę.
Jak usmażyć plastry cukinii?
Plastry cukinii przeznaczone na roladki można przygotować na kilka sposobów. Dobrym pomysłem jest usmażenie ich na suchej patelni grillowej. Dzięki temu warzywo zmięknie i nabierze przyjemnego aromatu. Przybędą mu też apetyczne prążki. Warzywo będzie wyglądało niczym grillowane, choć oczywiście można je też opiec na ruszcie grilla. Cukinię dobrze jest też usmażyć na klasycznej patelni. Wcześniej wystarczy ją tylko oprószyć przyprawami, choć ja wolę dodatkowo obtoczyć ją w mące. Dzięki temu nabiera ładnej barwy i powstaje chrupiąca skórka.
Jak zrobić roladki ze smażonych plastrów cukinii?
Smażone plastry cukinii, wystarczy tylko posmarować farszem, zrolować i są gotowe do spożycia. Jednym słowem, gdy cukinia przejdzie obróbkę termiczną przed nadzianiem, roladek nie trzeba już potem piec czy smażyć. Dzięki temu można nadziać ją lekkim farszem na bazie twarożku.
Przepis: Roladki ze smażonej cukinii
Roladki ze smażonych plastrów cukinii, twarożku i warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 125 w każdej porcji
Składniki
- 2 średniej wielkości młode cukinie
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Na farsz:
- 200 g kremowego twarożku
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła, np. tymianek
- 2 pomidory
- 1/2 czerwonej papryki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w plastry o grubości ok. 0,7 cm. Każdy oprósz solą, odstaw na 10 minut. Po tym czasie cukinię osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz ją pieprzem, obtocz w mące, obsmaż z dwóch stron na oleju. Wystudź.
- Przygotowanie farszuDo twarożku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła, trochę soli i pieprzu, wymieszaj. Pomidory umyj, przekrój na cztery części, usuń stwardniałe kawałki i nasiona. Miąższ pokrój w kostkę. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w niedużą kostkę.
- Formowanie roladekKażdy plaster cukinii posmaruj z jednej strony twarożkiem. Posyp do połowy długości pokrojoną papryką i pomidorem. Ostrożnie zwiń dość ścisłą roladkę, zaczynając od końca z warzywami. W ten sam sposób przygotuj wszystkie roladki, zużywając wszystkie składniki.
Z czym podać roladki z cukinii?
Jeśli chcesz podać roladki z cukinii na przekąskę, tak naprawdę nic nie trzeba do nich dodawać. Gdy zaś mają zagrać główną rolę w czasie obiadu, warto do nich podać porcję surówki. Można też oczywiście zaserwować pieczone ziemniaki, gotowany ryż lub kaszę. Dopełnieniem całości może być sos jogurtowo-ziołowy.