Naleśniki węgierskie zachwycają mięsnym nadzieniem. Są idealne na obiad
Naleśniki Hortobágy to węgierskie naleśniki wytrawne z mięsnym nadzieniem. Tradycyjnie jest to mięso cielęce, z którego przygotowuje się aromatyczny farsz z cebulą, papryką i pomidorem. Naleśniki są bardzo sycące i wystarczą za cały obiad.
Jak zrobić węgierskie naleśniki?
Naleśniki Hortobágy wypełnione są farszem z duszonej cielęciny. Można wykorzystać tu mięso mielone, jednak tradycyjnie cielęcinę się sieka, dzięki temu kawałki mięsa są nieco większe. Mięso należy dusić do miękkości, można je w razie potrzeby podlewać wodą lub bulionem (warzywnym lub mięsnym).
Ważnym elementem całego dania jest sos śmietanowy. Należy go przygotować na patelni po duszeniu mięsa, aby cały nie zmarnować ani odrobiny smaku. Węgierskie naleśniki można podawać od razu, jednak najlepiej je na koniec krótko zapiec.
Aby przygotować same naleśniki, możesz skorzystać z naszego przepisu na ciasto naleśnikowe. Jeśli masz swój sprawdzony przepis na naleśniki, to zrób placki tak jak zawsze. Ważne jest jedynie to, aby nie dodawać do ciasta cukru: naleśniki muszą być wytrawne i doprawione jedynie odrobiną soli.
Przepis: Naleśniki Hortobágy
Węgierskie naleśniki z mięsem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- węgierska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 674 w każdej porcji
Składniki
- 8 naleśników
na farsz:
- 400 g cielęciny
- 1 duża cebula
- 1 pomidor
- 3 łyżki smalcu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki papryki
- sól
na sos:
- 350 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania
- Szykowanie farszuMięso drobno posiekaj, cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej smalec i wrzuć mięso razem z cebulką i papryką. Duś ok. 30 minut (w razie potrzeby podlej odrobiną wody), następnie dodaj pokrojonego w kostkę i obranego ze skórki pomidora oraz śmietanę, dopraw do smaku. Gotowym farszem nadziewaj naleśniki.
- Robienie sosuŚmietanę wymieszaj z mąką i wlej na patelnię, na której dusiło się mięso. Wymieszaj, zagotuj, dopraw do smaku.
- Zapiekanie naleśnikówGotowe naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym, alej sosem i zapiekaj ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Inne wersje węgierskich naleśników
Choć tradycyjne naleśnikiHortobágy mają farsz z cielęciny, to w wielu przepisach jest ona zastępowana mięsem drobiowym (można tu wykorzystać na przykład filety z udek z kurczaka, ewentualnie chudsze mięso z piersi z kurczaka). Co więcej: naleśniki w stylu węgierskim można zrobić także z gotowanego mięsa cielęcego lub drobiowego, które należy posiekać i przesmażyć z przyprawami. Do takiego farszu, przed zapiekaniem naleśników, można także dodać jedno surowe jajko, które sprawi, że farsz będzie bardziej ścisły.
Sos śmietanowy można także zastąpić sosem zrobionym z pomidorowej pulpy doprawionej ostrą papryką.