Połóż na ciasto francuskie trzy tanie dodatki. Ta szybka przekąska jest prosta, a smaczna

Dodano:
Ciasto francuskie z parówkową Źródło: Shutterstock / HungryCat
Ta przekąska z gotowego ciasta francuskiego to połączenie trzech wręcz banalnych składników. Jednym z nich jest kiełbasa parówkowa.

Fani smaku parówek i ciągnącego, żółtego sera będą zachwyceni. Ta przekąska z gotowego ciasta francuskiego jest szybka i dziecinnie prosta do zrobienia. Weź kiełbasę parówkową, żółty ser, który pięknie się rozpuści oraz zwykły keczup.

Jak zrobić przekąskę z ciasta francuskiego i kiełbasy parówkowej?

Przepis jest banalny, bo wystarczy położyć wszystkie składniki na kawałkach ciasta francuskiego i zapiec. Zwróć jednak uwagę na patent z nacinaniem ciasta wokół. Linia delikatnego nacięcia wyznacza miejsce, w którym należy ułożyć farsz. To sprawi, że boki nieco bardziej wyrosną, idealnie trzymając farsz z keczupu, sera i kiełbasy parówkowej w środku.

Aby wzmocnić ten efekt, możesz zrobić coś jeszcze: posmaruj brzegi ciasta (te poza farszem) rozmąconym z łyżką mleka jajkiem. Będą dzięki temu błyszczące i pięknie się zrumienią podczas pieczenia.

Do zrobienia tej przekąski z ciasta francuskiego wykorzystaj dowolne, gotowe ciasto francuskie. Jeśli zależy ci na jakości ciasta, zwróć uwagę na skład i wybierz takie z masłem (tego typu ciasta są zwykle w zamrażarkach). Ważny jest też rodzaj sera, bo chodzi o to, aby ładnie się stopił podczas pieczenia. Dobre będą tu sery typu emmentaler, gouda czy cheddar. Ta przekąska z ciasta francuskiego jest też dobrą okazją, aby wykorzystać resztki różnych serów, które zostały w lodówce. Wówczas wystarczy je zetrzeć, wymieszać ze sobą i przełożyć na ciasto.

Przepis: Ciasto francuskie z kiełbasą parówkową

Szybka przekąska z tanich składników.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • 8 łyżek keczupu
  • 8 łyżek tartego żółtego sera
  • 2 kiełbasy parówkowe

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie przekąsekCiasto podziel na 8 równych części. Na każdej natnij delikatnie nożem „ramkę” (patrz zdjęcie), a w środku ułóż kolejno keczup, ser i plastry kiełbasy parówkowej.
  2. Pieczenie ciastaZapiekaj przekąski w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.

Inne pomysły na przekąskę z ciasta francuskiego

Przekąskę z ciasta francuskiego w tym stylu możesz potraktować niczym minipizzę i położyć na kawałkach ciasta swoje ulubione dodatki. Nie musi to być kiełbasa parówkowa, może być szynka, mogą być plasterki pieczarek albo warzywa. Można też łączyć różne dodatki, tworząc własne, smaczne kompozycje.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...