Zapiekam trzy składniki i robię przepyszną pastę do kanapek i makaronu. Prosty przepis dla każdego
Zapiekana feta nabiera idealnie kremowej konsystencji, a rozgnieciona z pomidorkami i czosnkiem to po prostu niebo w gębie. Ja najczęściej wykorzystuję ten przepis do zrobienia szybkiego obiadu z makaronem. Ale jeśli ta pomidorowo-serowa pasta mi zostanie, smaruję nią kanapki albo grzanki.
Jak zrobić zapiekaną fetę z pomidorami?
Lubię robić to danie, bo pięknie wygląda na każdym etapie przygotowania. Staram się tu jednak zawsze wybrać dobrą, grecką fetę i najważniejsze: dobrej jakości oliwę z oliwek. To ona w dużej mierze przesądza o smaku całego dania. W przygotowaniu zapiekanej fety z dodatkami nie ma żadnej filozofii: wystarczy ułożyć wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i zapiec.
Jeśli lubisz smak pieczonego czosnku, możesz włożyć do naczynia żaroodpornego przekrojoną w poprzek na pół całą główkę, a potem wycisnąć całą zawartość do sosu.
Ważne jest, aby pamiętać, że ser feta sam w sobie jest mocno słony i nie przesadzić z ilością dodatkowej soli.
Przepis: Pasta z pomidorów i fety
Pieczone pomidory z fetą i czosnkiem.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 678 w każdej porcji
Składniki
- 200 g sera feta
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówW naczyniu żaroodpornym połóż fetę, pomidorki, czosnek, rozmaryn. Skrop wszystko oliwą i zapiekaj 25 minut w temperaturze 200 stopni.
- Robienie pastyRozgnieć wszystkie składniki widelcem, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Jeśli podajesz zapiekaną fetę z pomidorami jako danie z makaronem, ugotowany makaron przerzuć do naczynia z rozgniecioną już pastą i wymieszaj wszystko dokładnie.
Inne pomysły na zapiekaną fetę
Do zapiekanej fety możesz też dodać inne składniki, nie tylko same pomidorki. Świetnie się tu sprawdzą także inne warzywa. Możesz dodać pokrojoną cebulę, plasterki cukinii albo bakłażana, doskonale pasuje tu seler naciowy, ale też liście szpinaku. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj drobno posiekaną ostrą papryczkę. Ciekawą opcją jest dodanie do pasty już po upieczeniu uprażonych na chrupko orzechów włoskich lub pistacji.
Zapiekana feta lubi zioła. Możesz dodać tu dużo suszonego oregano, tymianek, bazylię. Ale możesz też doprawić danie kminkiem.