Do jajecznicy wkrój tylko jeden dodatek. Śniadanie proste, a pyszne
Jajecznica to śniadaniowy klasyk. Można ją zrobić na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. My dziś proponujemy, aby wkroić do niej aromatyczne pieczarki. Jajecznica z pieczarkami smakuje wyśmienicie, a z jej zrobieniem poradzi sobie każdy.
Jak zrobić jajecznicę z pieczarkami?
Aby zrobić dobrą jajecznicę z pieczarkami, trzeba najpierw przesmażyć grzyby. Powinny być pokrojone w dość cienkie plasterki. Pieczarki na patelni puszczą soki, dlatego należy je smażyć tak długo, aż płyn z patelni odparuje. Wówczas należy dodać masło, które idealnie wydobędzie smak całego dania. Na koniec wbija się jajka i już tylko czekać, aż się zetną.
Jeśli chcesz, do pieczarek możesz dodać także cebulę. Wówczas wrzuć ją na patelnię w pierwszej kolejności, a kiedy się zeszkli, wówczas dodaj pokrojone pieczarki.
Przepis: Jajecznica z pieczarkami
Pomysł na śniadanie z jajek i pieczarek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 570
Składniki
- 2 pieczarki
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść oliwę. Wrzuć pieczarki i smaż, aż odparuje płyn. Dodaj masło i smaż krótko.
- Robienie jajecznicyNa patelnię z pieczarkami wbij jajka, dopraw solą, pieprzem i smaż, aż jajka się zetną.
Jak podawać jajecznicę z pieczarkami?
Gotową jajecznicę z pieczarkami możesz posypać świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem albo ułożyć jajka na liściach rukoli. Do jajecznicy rewelacyjnie pasują chrupiące grzanki albo tosty z serem.
Jajecznicę można także podać na kanapkach. Weź dobry, najlepiej pełnoziarnisty chleb i połóż na kromkach porcje jajek z pieczarkami. Taka jajecznica świetnie smakuje również zawinięta w tortille: wówczas oprócz jajecznicy z pieczarkami można zawinąć np. liście rukoli i czerwoną cebulę, albo pokrojone w plastry pomidory i liście sałaty.
Jajecznica z pieczarkami dobrze smakuje i efektownie wygląda podana na wytrawnych gofrach, ale można ją także podać na blinach. To danie niekoniecznie trzeba podawać o poranku. Jajka usmażone z pieczarkami można nakładać do wydrążonych pomidorków, połówek papryki albo awokado i serwować jako oryginalną przekąskę. Można ją również podać na liściach cykorii albo sałaty.