Smażone ziemniaki niczym z alpejskiej wioski. Prościej się nie da, a smak jest wyborny

Dodano:
Smażone ziemniaki Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Smażone ziemniaki z boczkiem i serem to jedno z tych dań, które przywodzą na myśl wiejskie wakacje. To jedzenie zarazem proste, a jednocześnie dobre.

Niemcy i Austriacy lubią nazywać to danie ziemniakami alpejskimi, bo kojarzą się z prostym posiłkiem prosto z alpejskiej wioski, do którego przygotowania wykorzystuje się dobre, lokalne składniki. Takie ziemniaki przygotowuje się bardzo łatwo i można je podać na obiad.

Jak zrobić smażone ziemniaki alpejskie?

Ziemniaki należy wcześniej ugotować (ale nie rozgotować) razem ze skórką. To skórka nadaje całości rustykalnego wyglądu i jednocześnie sprawia, że danie smakuje zupełnie inaczej. Potem ziemniaki należy pokroić w dość grube plastry i usmażyć na złoto z boczkiem i cebulą. Choć nie jest to obowiązkowy dodatek, to warto (i my taki przepis podajemy) posypać gorące danie tartym żółtym serem. Oczywiście idealnie będzie, jeśli wykorzystasz dowolny żółty ser pochodzący z alpejskich regionów, ale nie jest to konieczne.

Przepis: Smażone ziemniaki alpejskie

Proste i sycące danie z ziemniaków, boczku i sera.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
899 w każdej porcji

Składniki

  • 8-10 ziemniaków z cienką skórką
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 cebule dymki
  • 150 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZiemniaki ugotuj ze skórką. Cebulę posiekaj, boczek pokrój w kostkę. Ostudzone ziemniaki pokrój w dość grube plastry.
  2. Smażenie ziemniakówNa patelnię wrzuć boczek i poczekaj, aż tłuszcz się zacznie wytapiać. Dodaj klarowane masło, wrzuć cebulę, ziemniaki i smaż wszystko na złoto. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp danie tartym serem.

Ziemniaki można dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem albo natką pietruszki.

Ziemniaki alpejskie – inne warianty

Tak naprawdę nie ma jednego sztywnego przepisu na danie, o którym mówi się ziemniaki alpejskie. Przede wszystkim zmienny tu może być rodzaj mięsa. Zamiast boczku może to być np. dobra szynka z tłuszczem, wędzone żeberka, a jeśli chcesz przyrządzić smażone ziemniaki w wersji wegetariańskiej, wykorzystaj pokrojone w drobną kostkę wędzone tofu.

Eksperymentować można także z rodzajami sera. Ciekawy efekt smakowy da posypanie ziemniaków pokruszonym pleśniowym serem bawarskim (z niebieską pleśnią). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w jednym daniu połączyć różne regiony Europy i dodać do ziemniaków grecki ser feta, albo – i tę wersję szczególnie polecamy – polski oscypek. Wówczas śmiało można nazwać te ziemniaki nie alpejskimi, a tatrzańskimi ziemniakami smażonymi.

Źródło: smaki.pl, Berliner Kurier
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...