Do zupy z cukinii dodaję jeden banalny składnik. Smakuje tak, że każdy prosi o dokładkę
Zupa z cukinii, a dokładniej krem z cukinii, to idealny posiłek na letni obiad. Jest lekka, a sycąca. Robi się szybko, a smakuje wyśmienicie. Ktoś powie, że nuda? To zaskocz go tą wersją zupy z cukinii i dodaj do niej pesto z mięty. Ten patent wynosi zwykły krem z cukinii na zupełnie inny poziom.
Jak zrobić zupę z cukinii z miętą?
Krem z cukinii według tego przepisu, to najprostsza zupa z możliwych. Nawet jeśli nie masz w zapasie żadnego bulionu (ja wykorzystuję zazwyczaj bulion warzywny, ale może też być drobiowy), dodaj do zupy wodę, a smak podkręć przyprawami (wówczas do smażenia cebulki i czosnku warto dodać liść laurowy i ziele angielskie, trzeba je jednak wyjąć przed miksowaniem zupy).
Sekretem tego dania jest jednak pesto z mięty. Ja je robię z dodatkiem orzechów włoskich, ale mogą to być także orzeszki piniowe, jak w tradycyjnym pesto z bazylii. Takie pesto dodaje się na sam koniec, kiedy zupa z cukinii jest już w talerzach. Można jeszcze dodatkowo skropić ją dobrej jakości oliwą.
Rada: jeśli lubisz zabielane kremy, dodaj do zupy śmietanę.
Przepis: Zupa z cukinii z miętą
Kremowa zupa z cukinii z aromatycznym pesto.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 359 w każdej porcji
Składniki
- 3 cukinie
- 2 ziemniaki
- 3 szklanki bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
na pesto:
- 1 pęczek świeżej mięty
- 100 ml oliwy
- 50 g orzechów włoskich
- 40 g tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie zupyCukinię pokrój w kostkę, ziemniaki obierz i pokrój. Na dnie garnka rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli, dodaj cukinię, ziemniaki i zalej wszystko bulionem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku i zblenduj na gładki krem.
- Robienie pestoOrzechy upraż na suchej patelni. Wrzuć wszystkie składniki do kielicha blendera i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy.
- Serwowanie zupyNalej zupę do misek i na każdą porcję wyłóż pesto z mięty.
Do czego wykorzystać pesto z mięty?
Pesto z mięty doda charakteru nie tylko zupie z cukinii. Możesz je wykorzystywać jako dodatek do innych zup, na przykład z białych warzyw albo dyniowej. Takie pesto może też być oryginalnym dodatkiem do makaronu. Ja lubię wykorzystać pesto z mięty na grzanki: smaruję nim pieczywo, a potem jeszcze dokładam pokrojone w kostkę pomidory albo plasterki awokado.
Pesto z mięty jest świetnym dressingiem do sałatek. Wystarczy, że masz w domu zwykłą kapustę pekińską: posiekaj ją, dodaj pesto, dobrze wymieszaj, a surówka zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Pesto możesz także dodać do sałatek ze świeżych ogórków.
Może być także dodatkiem do pieczonych mięs, ziemniaków czy warzyw z grilla.