Do kawałków kurczaka dodaj ten kremowy serek. To najlepszy sos drobiowy do obiadu

Dodano:
Sos z kurczaka Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Ten kremowy sos z kurczaka jest idealny do obiadu i zrobisz go w mniej niż pół godziny. Zamiast śmietany wystarczy dodać do mięsa popularny serek.

Sos z kurczaka to bardzo uniwersalny dodatek do obiadu. Możesz go podać do ziemniaków, kaszy, ryżu albo makaronu. Taki sos robi się szybko, ponieważ delikatne mięso drobiowe nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Najczęściej sos robi się, dodając do niego śmietanę. My tym razem proponujemy coś zupełnie innego.

Jak zrobić kremowy sos z kurczaka?

To sos z kurczaka z dodatkiem kremowego serka philadelphia. Serek jest lekko słony, kremowy i idealnie zagęszcza cały sos. Danie jest aromatyczne dzięki dodatkowi ziół, a całość dodatkowo podkręca odrobina masła, które jest doskonałym nośnikiem smaku.

Kremowy serek wystarczy dodać pod koniec robienia sosu, kiedy mięso będzie już dobrze uduszone (nie może być surowe w środku). Jeśli sos wyjdzie za gęsty, możesz dodać na patelnię odrobinę bulionu albo wody.

Przepis: Kremowy sos z kurczaka

Sos do obiadu z dodatkiem serka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g wyfiletowanego mięsa z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 125 g serka typu philadelphia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaKurczaka pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć mięso, dodaj zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś wszystko ok. 5 minut. Dodaj na patelnię zimne masło, wymieszaj.
  2. Robienie sosuKiedy kurczak nie będzie surowy, dodaj serek i wszystko dokładnie wymieszaj, aż serek się rozpuści, tworząc kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem.

Gotowy sos z kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi, albo z ugotowanymi ziemniakami i tradycyjną mizerią lub surówką z marchewki.

Zagęszczanie sosów serkiem

Kremowy, lekko słony, śmietankowy serek może być używany nie tylko do zrobienia sosu z kurczaka. Doskonale sprawdzi się także przy innych sosach. Szczególnie polecamy wykorzystać ten patent przy sosach z grzybów leśnych (np. z kurek) i sosach pieczarkowych. Serek nadaje się także do zagęszczania sosów warzywnych (np. z brokułów czy szpinaku), oraz rybnych (można na jego bazie zrobić genialny sos z łososiem do makaronu – wystarczy w popularnych przepisach zastąpić śmietanę właśnie takim kremowym serkiem).

Tego typu serki można też dodawać do zup (świetnie nadają się do zup kremów, ale nie tylko – spróbuj zabielić i zagęścić kremowym serkiem zwykłą, tradycyjną jarzynową – smakuje, że palce lizać!).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...