Mój patent na karmelizowaną cebulę jest prosty. Poznaj instrukcję krok po kroku
Cebula to niepozorne warzywo, które poprawia walory smakowe większości wytrawnych potraw. Warto wiedzieć, że karmelizowana cebula różni się od zeszklonej i podsmażonej cebuli. Sekretem jej smaku, koloru i konsystencji jest długie podgrzewanie na niewielkiej ilości tłuszczu oraz użycie podkreślających smak tego warzywa dodatków. Bardzo długa karmelizacja cebuli pozwala przygotować konfiturę z cebuli, która jest bardzo miękka i ma niemal jednolitą konsystencję. Podczas przygotowywania konfitury z cebuli stosowane są jednak inne proporcje składników.
W moim poradniku znajdziesz kilka przydatnych informacji na temat karmelizowania cebuli oraz instrukcję krok po kroku, dzięki której przygotujesz ten pyszny dodatek do mięs, serów i jajek. Wykorzystasz go również robiąc zachwycające smakiem kanapki na ciepło i na zimno.
Jaką cebulę można karmelizować?
Do karmelizacji nadaje się większość gatunków cebuli m.in. cebula czerwona, biała i szalotka, które zawierają bardzo dużo cukru, a także cebula żółta. Zwróć jednak uwagę na świeżość cebuli – do karmelizacji wybierz średniej wielkości, twarde i dobrze wysuszone cebule. Do karmelizacji nie nadaje się cebulka dymka, choć możesz ją udusić na maśle i podawać do różnych dań.
Jak karmelizować cebulę?
Cebulę najlepiej karmelizować na patelni z grubym dnem lub w szerokim i niskim rondlu z grubym dnem. Wielkość naczynia dopasuj do ilości cebuli, która powinna cienką warstwą pokrywać jego dno. Jeżeli warstwa cebuli będzie zbyt gruba, to nie tylko trzeba będzie częściej mieszać warzywo, ale także może się ono nierównomiernie karmelizować – część cebuli może pozostać twardawa lub się przypalić.
Cebulę należy karmelizować na małej mocy palnika, cierpliwie czekając, aż warzywo zmięknie, zyska piękny kolor i wyrazisty aromat. Można karmelizować cebulę na oleju do smażenia, klarowanym maśle lub smalcu. Nie trzeba dodawać bardzo dużo tłuszczu, jednak jest on niezbędny, żeby cebula się nie przypaliła i zyskała wyjątkowy smak.
Po kilkunastu minutach smażenia cebula zacznie zmieniać kolor – stanie się ciemniejsza, co ma związek z karmelizacją naturalnych cukrów, które występują w tym warzywie.
Ważne: podczas podgrzewania cebuli nie można dopuścić, żeby się mocno zrumieniła lub przypaliła, bo będzie miała gorzki smak.
Jakie dodatki do karmelizowanej cebuli?
Smak karmelizowanej cebuli zależy od doboru dodatków. Najczęściej do cebuli dodaje się biały lub brązowy cukier (opcjonalnie miód lub cukier i miód w dowolnych proporcjach), ocet winny lub ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Inne dodatki do karmelizowanej cebuli to np. białe lub czerwone wino oraz zioła.
Karmelizowana cebula – proporcje składników
Stosowane przeze mnie proporcje to 500 g cebuli, 20 g cukru lub miodu oraz 1 łyżka białego bądź czerwonego octu winnego i 1 łyżka octu balsamicznego. Można zastąpić ocet balsamiczny dodatkową łyżką octu winnego.
Jak zrobić karmelizowaną cebulę – instrukcja krok po kroku
Przygotowanie karmelizowanej cebuli rozpocznij od obrania warzywa i pokrojenia go w piórka. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę, dodaj odrobinę soli i cukru, a następnie smaż do momentu, aż cebula stanie się szklista. Od czasu do czasu mieszaj cebulę oraz sprawdzaj, czy się nie przypala. Kontynuuj smażenie na bardzo małym ogniu. Gdy cebula będzie miała bursztynowy kolor i stanie się miękka, dodaj cukier oraz ocet i smaż jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Na koniec dopraw karmelizowaną cebulę solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz ciesz się jej wyjątkowym smakiem.