Ten tani obiad zrobisz w 15 minut. Wystarczy kawałek kiełbasy i śmietana

Dodano:
Sos z kiełbasą Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Tani, szybki, a jednocześnie smaczny. Taki jest ten przepis, a sos z kiełbasy możesz dodać zarówno do makaronu, jak i do ziemniaków.

Wystarczy kiełbasa i śmietana, aby zrobić pyszny, tani obiad. To sos z kiełbasy, który nie wymaga długiego gotowania. Nim przygotujesz makaron albo ziemniaki, będzie już gotowy.

Jak zrobić sos z kiełbasy?

Aby zrobić ten tani obiad nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych, z tym przepisem powinien poradzić sobie każdy. Do zrobienia sosu najlepiej wykorzystać tłustsze kiełbasy (w sklepie po poproś o kiełbasę dobrą do smażenia), bo chodzi o to, aby tłuszcz się z nich lekko wytopił. Jeśli wolisz użyć chudej kiełbasy, dodaj na patelnię podczas smażenia nieco oleju albo klarowanego masła. Do naszego sosu dodajemy jedynie cebulę i czosnek, które podkręcą smak dania. Śmietana nada całości odpowiedniej konsystencji.

Przepis: Sos z kiełbasą

Błyskawiczny sos do obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
1437 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKiełbasę pokrój w krążki, cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  2. Robienie sosuNa rozgrzaną patelnię wrzuć kiełbasę i smaż, aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Dodaj czosnek i cebulę, smaż, aż cebula się zeszkli, ale nie przypali. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj wszystko.

Gotowy sos możesz posypać natką pietruszki albo posiekanym drobno szczypiorkiem. Podawaj sos z makaronem, gotowanymi ziemniakami albo z chrupiącą bagietką.

Inne pomysły na sos z kiełbasy

Przepis na sos z kiełbasy można modyfikować po swojemu, bo jeśli ma to być tani obiad, to warto wykorzystać to, co akurat mamy w kuchni. Do sosu możesz dodać np. resztki żółtego sera (to sprawi, że będzie przyjemnie kremowy), albo serek topiony (należy wrzucić go na patelnię razem ze śmietaną i mieszać, aż się całkiem rozpuści.

Do sosu warto dołożyć także resztki wędlin, jeśli akurat masz takie w lodówce, może to być np. boczek albo szynka. Sos można urozmaicić dodatkiem warzyw. Dorzuć na patelnię np. pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, kolorową paprykę, albo garść szpinaku. Do sosu z kiełbasą rewelacyjnie pasują także grzyby leśne oraz pieczarki.

Jeśli nie przepadasz za sosami na bazie śmietany i na to jest sposób. Kiełbasa będzie rewelacyjnie smakowała także w sosie pomidorowym. Wówczas zamiast śmietany użyj pomidorowej passaty albo krojonych pomidorów w puszce.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...