Ten tani obiad zrobisz w 15 minut. Wystarczy kawałek kiełbasy i śmietana
Wystarczy kiełbasa i śmietana, aby zrobić pyszny, tani obiad. To sos z kiełbasy, który nie wymaga długiego gotowania. Nim przygotujesz makaron albo ziemniaki, będzie już gotowy.
Jak zrobić sos z kiełbasy?
Aby zrobić ten tani obiad nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych, z tym przepisem powinien poradzić sobie każdy. Do zrobienia sosu najlepiej wykorzystać tłustsze kiełbasy (w sklepie po poproś o kiełbasę dobrą do smażenia), bo chodzi o to, aby tłuszcz się z nich lekko wytopił. Jeśli wolisz użyć chudej kiełbasy, dodaj na patelnię podczas smażenia nieco oleju albo klarowanego masła. Do naszego sosu dodajemy jedynie cebulę i czosnek, które podkręcą smak dania. Śmietana nada całości odpowiedniej konsystencji.
Przepis: Sos z kiełbasą
Błyskawiczny sos do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 1437 w każdej porcji
Składniki
- 500 g kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietany 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKiełbasę pokrój w krążki, cebulę i czosnek posiekaj drobno.
- Robienie sosuNa rozgrzaną patelnię wrzuć kiełbasę i smaż, aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Dodaj czosnek i cebulę, smaż, aż cebula się zeszkli, ale nie przypali. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj wszystko.
Gotowy sos możesz posypać natką pietruszki albo posiekanym drobno szczypiorkiem. Podawaj sos z makaronem, gotowanymi ziemniakami albo z chrupiącą bagietką.
Inne pomysły na sos z kiełbasy
Przepis na sos z kiełbasy można modyfikować po swojemu, bo jeśli ma to być tani obiad, to warto wykorzystać to, co akurat mamy w kuchni. Do sosu możesz dodać np. resztki żółtego sera (to sprawi, że będzie przyjemnie kremowy), albo serek topiony (należy wrzucić go na patelnię razem ze śmietaną i mieszać, aż się całkiem rozpuści.
Do sosu warto dołożyć także resztki wędlin, jeśli akurat masz takie w lodówce, może to być np. boczek albo szynka. Sos można urozmaicić dodatkiem warzyw. Dorzuć na patelnię np. pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, kolorową paprykę, albo garść szpinaku. Do sosu z kiełbasą rewelacyjnie pasują także grzyby leśne oraz pieczarki.
Jeśli nie przepadasz za sosami na bazie śmietany i na to jest sposób. Kiełbasa będzie rewelacyjnie smakowała także w sosie pomidorowym. Wówczas zamiast śmietany użyj pomidorowej passaty albo krojonych pomidorów w puszce.