Kotlety mielone w wersji dietetycznej. Mięso i jeden składnik sprawiają, że są pyszne i zdrowe
Na kotlety mielone zwykle przeznacza się mięso wieprzowe, ewentualnie z dodatkiem wołowiny. Wieprzowina ma sporą zawartość tłuszczu, dzięki czemu kotlety z niej wychodzą soczyste i miękkie. Wołowina to dość chude mięso, które dodaje się czasem do wieprzowiny dla poprawienia smaku dania. Ja dziś zrobię kotlety mielone wyłącznie z mięsa wołowego. By jednak nie wyszły zbyt suche i zbite, dodam do niego bardzo zdrowy składnik, a mianowicie kaszę gryczaną. Dzięki tym dwóm składnikom to danie będzie pełne wartościowego białka, błonnika, witamin z grupy B, żelaza i magnezu.
Jak zapewnić soczystość kotletom mielonym?
Na soczystość kotletów mielonych duży wpływ ma rodzaj użytego mięsa. Jeśli zawiera trochę tłuszczu, kotlety bez problemu wyjdą soczyste. Przy chudszym mięsie typu drobiowe czy wołowina, warto pokusić się o odpowiednie dodatki. Takie, które nieco nawodnią i spulchnią mięsną masę, dając kotletom soczystość. Tradycyjnie do mięsnej masy w tym celu dodaje się namoczoną i odciśniętą bułkę. Jednak można ją zastąpić np. startą cukinią. Jej smak nie będzie wyczuwalny w gotowych kotletach, nie będzie też ona zauważalna, bo rozpadnie się w czasie smażenia. Dobrymi dodatkami zwiększającymi soczystość kotletów mielonych są też: ziemniak surowy lub ugotowany, ugotowany ryż albo kasza. Wystarczy dobrze je wyrobić z mielonym mięsem i całość doprawić.
Jak zrobić kotlety mielone z wołowiny i kaszy gryczanej?
Kotlety mielone z wołowiny są chudsze niż z wieprzowiny. A dzięki dodatkowi zdrowej kaszy gryczanej stają się wprost dietetycznym daniem. Przed przygotowaniem tej potrawy kaszę gryczaną trzeba ugotować i wystudzić.
Przepis: Dietetyczne kotlety mielone
Kotlety mielone z wołowiny z dodatkiem kaszy gryczanej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówKaszę gryczaną opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Przemieszaj ją widelcem, wystudź. Cebulę obierz, zetrzyj na drobnych oczkach. Czosnek przepuść przez praskę.
- Wyrabianie masyW misce umieść mieloną wołowinę, ugotowaną kaszę, rozdrobnioną cebulę i czosnek oraz jajko, musztardę i przyprawy. Dokładnie wyrób jednolitą masę. Odstaw ją na pół godziny do lodówki.
- Formowanie i smażenie kotletówZ mięsnej masy uformuj zwilżonymi w wodzie dłońmi kształtne kotlety. Każdy obtocz w mące. Kotlety smaż na patelni z rozgrzanym olejem po ok. 4 minuty z każdej strony. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówka: Dietetyczne kotlety mielone można też upiec. Wystarczy trzymać je ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Z czym podać kotlety mielone z wołowiny i kaszy gryczanej?
Dietetyczne kotlety mielone z wołowiny i kaszy gryczanej najlepiej podać z lekkimi i zdrowymi dodatkami. Można więc zaserwować do nich kaszą gryczaną, bo w sumie w kotletach jest jej niewiele. Danie to dobrze też będzie smakować podane z kaszą jęczmienną, kuskusem, ryżem lub ziemniakami. Obowiązkowym dodatkiem do mielonych jest duża porcja surówki. Może to być np. surówka z młodej kapusty albo surówka z pomidora, ogórka i cebuli.