Zapiekankę à la pizza zrobisz z prostych składników. Bierz przepis i korzystaj
Jeśli szukasz pomysłu na prosty, ale efektowny i smaczny obiad to zrób naszą zapiekankę à la pizza. To danie z rodzaju tych, że w ciemno możemy powiedzieć: zrób, a twoja rodzina ci za to podziękuje. Duża ilość sera i to, co się pod nim kryje, sprawia, że zapiekanka à la pizza znika ze stołu błyskawicznie.
Jak zrobić zapiekankę à la pizza?
Zrobienie zapiekanki à la pizza jest bardzo łatwe, a nasza propozycja z pieczarkami i szynką sprawia, że to danie posmakuje każdemu, kto lubi to klasyczne połączenie, które jest dostępne w każdej polskiej pizzerii. My do naszej zapiekanki dorzuciliśmy jeszcze kolorową paprykę, a smak smażonych pieczarek podbiliśmy cebulą.
Rada: do zrobienia zapiekanki możesz użyć passaty z ziołami (w marketach dostępne są takie passaty różnych marek), wówczas możesz pominąć dodatek ziół.
Nasz przepis potraktuj jako inspirację, ponieważ jest z nią dokładnie tak, jak z pizzą: możesz do niej dołożyć swoje ulubione składniki. Do naszego zestawu świetnie będą pasowały na przykład różyczki brokułu albo kukurydza. Do posypania możesz wykorzystać także różne rodzaje serów (w tym także pleśniowy, jak w pizzach typu „cztery sery”).
Przepis: Zapiekanka à la pizza
Prosta zapiekanka ze składników jak na pizzę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 914 w każdej porcji
Składniki
- 200 g szynki
- 6 pieczarek
- 2 kolorowe papryki
- 1 cebula
- 700 ml passaty pomidorowej
- 3 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii
- 300 g tartego, żółtego sera
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCebulę posiekaj, papryki pokrój w kostkę lub paski, szynkę w kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż sok dobrze odparuje. Passatę wymieszaj z solą i ziołami.
- Robienie zapiekankiW naczyniu żaroodpornym wymieszaj szynkę, paprykę, smażone pieczarki z cebulą. Zalej passatą, posyp tartym serem i zapiekaj do 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Jeśli chcesz, aby zapiekanka jeszcze bardziej przypominała pizzę, możesz na wierzchu (na serze) położyć kawałki pieczywa obficie skropione oliwą. Pieczywo się zrumieni i nabierze przyjemnej chrupkości.
Z czym podać zapiekankę à la pizza?
Do zapiekanki można podać grzanki, pieczywo, ale też makaron. Zapiekankę można także zajadać, nakładając ją na gotowe pszenne placki lub spody do pizzy. Do zapiekanki będą pasowały równie pieczone lub przesmażone z ziołami ziemniaki. Gotową zapiekankę możesz zaserwować na świeżych liściach rukoli albo szpinaku.