Tofu z tym sosem zasługuje na kulinarnego Oskara. Potrawę zrobisz w mniej niż godzinę, z niedrogich składników
Tofu (nazywane też serem sojowym) to popularny produkt, który stanowi doskonały zamiennik mięsa i tradycyjnych serów. Pochodzi z Chin, jednak jest bardzo często spożywane także m.in. w Japonii. Tofu w sosie teriyaki to kwintesencja kuchni azjatyckiej, która słynie ze smaku umami.
Uważam, że tofu w sosie teriyaki posmakuje nawet osobom, które nie przepadają za serem sojowym. Sam niegdyś zaliczałem się do tej grupy. Jednak połączenie lekko twardego tofu o niezbyt wyrazistym smaku ze słodko-kwaśno-słonym sosem sprawiło, że przekonałem się do tego produktu. Domowy sos teriyaki pozwala dopasować smak potrawy do indywidualnych preferencji, ale możesz również zrobić to danie z sosem kupionym w sklepie, skracając czas przygotowania potrawy do kilkunastu minut.
Jak zrobić tofu w domowym sosie teriyaki?
Przygotowanie tofu i ugotowanie ryżu nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga szczególnych umiejętności. Możesz przygotować potrawę z tofu twardym naturalnym lub wędzonym oraz ulubionym ryżem. Ja robię tofu w sosie teriyaki z dodatkiem ryżu basmati.
Porada: Pamiętaj o zachowaniu odpowiednich proporcji wody i ryżu – na 1 szklankę ryżu powinno przypadać 2 szklanki wody (proporcje 2:1). Ryż możesz ugotować metodą tradycyjną, a następnie go odcedzić lub zmniejszyć proporcje wody do 1.5:1 i po 12 minutach gotowania zdjąć garnek z palnika, przykryć pokrywką i odczekać kilka minut, żeby ryż napęczniał, wchłaniając pozostały w garnku płyn.
Poniższy przepis na sos powstał metodą prób i błędów, bo przygotowanie domowego sosu teriyaki wymagało dobrania idealnych proporcji składników, które wpływają nie tylko na smak, ale także konsystencję. Ma on wyrazisty, słodko-kwaśno-słony smak, w którym wyraźnie wyczuwalne są nuty umami.
Wskazówki: Sos teriyaki tradycyjnie zagęszczany jest skrobią kukurydzianą, ale możesz również użyć skrobi ziemniaczanej. Zachęcam do eksperymentowania z różnymi dodatkami, dzięki którym sos teriyaki zyska wyjątkowy smak – możesz do niego dodać np. olej sezamowy, ocet ryżowy, sos mirin, syrop klonowy lub syrop z agawy. Jeżeli lubisz pikantne potrawy, to idealnym dodatkiem do tofu w sosie teriyaki będzie papryczka chili.
Proces przygotowania tofu w sosie teriyaki uwzględnia usmażenie tofu i przygotowanie sosu na tej samej patelni oraz ugotowanie ryżu na sypko. Z poniższego przepisu przygotujesz 4 duże porcje, które możesz podać na obiad lub kolację. Dobrane przeze mnie proporcje głównych składników to 80 g suchego ryżu oraz 150 g twardego tofu na osobę. Możesz je zwiększyć lub zmniejszyć wedle własnego uznania.
Przepis: Tofu w domowym sosie teriyaki
Spróbuj danie z tego przepisu, a przekonasz się, że tofu w sosie teriyaki to eksplozja smaku umami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Azjatycka
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 320 g suchego ryżu
- 600 g naturalnego tofu
- 1 łyżka oleju do smażenia
Na sos:
- 250 ml sosu sojowego
- 2 cytryny lub 3 limonki
- 120 g brązowego cukru
- 100 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego korzenia imbiru
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 4 łyżeczki zimnej wody
Do dekoracji:
- 1 mały pęczek cebulki dymki
- ziarno sezamu
Sposób przygotowania
- Smażenie tofuTofu pokrój w dużą kostkę i podsmaż na 1 łyżce oleju. Smaż ser sojowy na średnim ogniu, często przewracając na drugą stronę – tofu powinno lekko się przyrumienić. Usmażone tofu zdejmij z patelni i przełóż na talerz lub do miski.
- Przygotowanie składników sosuCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wyciśnij sok z cytryn lub limonek. Do małej miseczki, szklanki lub filiżanki wlej 4 łyżeczki zimnej wody, dodaj skrobię kukurydzianą i wymieszaj. Odmierz potrzebną ilość sosu sojowego, cukru, miodu i wody, co ułatwi robienie sosu.
- Gotowanie ryżuW międzyczasie ugotuj ryż do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie go odcedź.
- Smażenie i gotowanie sosuNa patelnię po smażeniu tofu dodaj 2 łyżki oleju i usmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Czosnek smaż przez 1 minutę, cały czas mieszając (nie może się przypalić, bo sos będzie miał gorzki smak). Na podsmażony czosnek dodaj starty korzeń imbiru i smaż jeszcze 1-2 minuty, na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj cukier, miód i wodę. Gotuj 2-3 minuty, na małym ogniu – cukier powinien zacząć się rozpuszczać. Następnie dodaj sos sojowy oraz sok z cytryn lub limonek. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając przez 2-3 minuty, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos wydaje się za gęsty lub zbyt intensywny w smaku, to możesz dodać nieco wody. Możesz również doprawić sos do smaku, dodając do niego np. pieprz.
- Dodanie skrobi kukurydzianejGdy sos będzie gotowy, dodaj na patelnię rozmieszaną z wodą skrobię kukurydzianą. Wlewaj ją cieniutkim strumieniem, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Do zagęszczonego sosu przełóż podsmażone wcześniej tofu i wymieszaj. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, często mieszając – sos nie powinien się zagotować, bo straci zawiesistą konsystencję. W międzyczasie umyj, osusz i posiekaj cebulkę dymkę oraz podpraż ziarno sezamu na suchej patelni, żeby wydobyć z niego więcej smaku. Możesz pominąć ten krok i udekorować potrawę nieprażonym ziarnem sezamu.
Jak podawać tofu w sosie teriyaki?
Ugotowany ryż przełóż do miseczek lub na talerze. Na ryżu ułóż kawałki tofu i polej sosem. Posyp potrawę sezamem oraz cebulką dymką (opcjonalnie szczypiorkiem).