Puszyste placuszki budyniowe zrobisz w 10 minut. Ciasto ma jeden sekretny składnik
Te placuszki budyniowe możesz zrobić zawsze wtedy, kiedy masz ochotę na lekki, ale jednocześnie szybki posiłek. Ich przygotowanie razem z usmażeniem zajmie dosłownie 10 minut. Placki są delikatnie słodkie, bo do samego ciasta nie dosypuje się cukru, ale dodaje owocowy jogurt.
Jak zrobić placuszki budyniowe?
Placki z budyniem i jogurtem to jedne z najprostszych słodkich placuszków. Wystarczy energicznie wymieszać rózgą wszystkie składniki i już można kłaść niewielkie porcje na rozgrzaną patelnię. Placki rewelacyjnie smakują podane od razu. Nasza propozycja to podanie ich z ulubionym jogurtem owocowym oraz świeżymi, sezonowymi owocami.
Takie placki można też spakować ze sobą i zabrać na wycieczkę za miasto albo jako prowiant na podróż. Idealnie się nadają także jako lekka przekąska do pracy.
Przepis: Placuszki budyniowe z jogurtem
Puszyste i delikatnie słodkie placki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 302 w każdej porcji
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
- 1 mały jogurt owocowy
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
do podania:
- jogurt owocowy
- świeże owoce
Sposób przygotowania
- Robienie plackówWymieszaj jajka, mąkę, budyń, sodę i jogurt na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż małe placuszki.
- Podawanie plackówPlacki podawaj z jogurtem owocowym i świeżymi owocami.
Inne warianty placków na słodko
O smaku placków przesądza budyń oraz rodzaj jogurtu. Tymi dodatkami możesz żonglować dowolnie. My do naszych placków dodaliśmy jogurt jagodowy oraz budyń waniliowy, ale równie pyszne połączenia wyjdą z budyniem śmietankowym i jogurtami o innych smakach (bardzo polecamy spróbować z jogurtem brzoskwiniowym). Do placków można dodać także jogurt naturalny, jednak takie jogurty są zwykle niesłodzone, dlatego jeśli chcesz, aby placuszki były choć lekko słodkie, wybierz budyń z cukrem lub dodaj odrobinę cukru do ciasta.
Placki można podać ze słodkim jogurtem i owocami, ale to również nie jest jedyna opcja. Świetnie smakują posypane jedynie cukrem pudrem albo polane owocowym sosem. Placki można również podać z kremem czekoladowym, masłem orzechowym czy polewą czekoladową. W wersji na wynos spakuj osobno placki a osobno dodatki, czyli np. kubek jogurtu, w którym można zanurzać placuszki.