Wystarczy jedno tanie warzywo, aby zrobić tę szybką zupę. Można ją jeść na ciepło i na zimno
Z marchewki można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Krem z marchewki to prosta zupa, która nie wymaga wiele zachodu, a smakuje wyśmienicie. Można ją podać na wiele sposobów, także jako nietypowy chłodnik.
Jak zrobić zupę z marchewki?
Nie ma tu nic trudnego, bo najpierw wystarczy marchewkę krótko przesmażyć z aromatycznymi dodatkami (to czosnek, curry i imbir), a potem ugotować do miękkości oraz zmiksować. Marchewkę można zalać zwykłą wodą, ale jeśli masz gotowy bulion warzywny, możesz go wykorzystać – zupa będzie miała wówczas jeszcze lepszy smak.
Przepis: Zupa z marchewki
Kremowa zupa, którą można jeść na ciepło i na zimno.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 4 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tartego imbiru
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sok z 1/2 limonki
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMarchewkę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj i razem z imbirem wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dodaj curry i smaż minutę. Dodaj marchewkę, smaż chwilę, wymieszaj wszystko. Zalej wodą (ok. pół litra), dopraw sosem sojowym i gotuj, aż marchewka będzie miękka.
- Robienie kremuZmiksuj zupę na gładki krem. Skrop sokiem z limonki, podawaj ze śmietaną i szczypiorkiem.
Jak podawać krem z marchewki?
Nasza propozycja to zupa z marchewki podana z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem i odrobiną soku z limonki. W tej wersji można ją podawać zarówno na ciepło, ale też zaserwować dobrze schłodzoną jako nietypowy chłodnik. Wówczas też można zamienić śmietanę na gęsty jogurt grecki, to doda chłodnikowi lekkości.
Taka zupa daje wiele możliwości na to, aby pobawić się dodatkami. Można ją posypać prażonymi ziarnami sezamu, pestkami dyni albo słonecznika. W wersji na ciepło na krem można wyłożyć przesmażoną z curry posiekaną drobną cebulkę albo usmażony na chrupko i doprawiony chilli boczek.
W wersji zarówno na zimno jak i na ciepło krem z marchewki można podać z pokruszoną fetą. Doskonale sprawdzi się tu także odrobina pesto z pietruszki lub bazylii. Do chłodnika z marchewki można dołożyć także kilka plasterków łososia wędzonego na zimno oraz gałązki świeżego koperku. Jeśli podajesz zupę na gorąco, możesz dodatkowo posypać ją tartym żółtym serem, który roztopi się, tworząc pyszną, ciągnącą się na łyżce warstwę.
Zupa może być podana zarówno na obiad, jak i lekką kolację. Świetnie smakuje zaserwowana z chrupiącymi grzankami.