Ta prosta pasta do kanapek to hit w moim domu. Robię ją ze zdrowej kaszy i kilku warzyw.
Paprykarz szczeciński cieszy się sporą popularnością. Smaczną wersję tej pikantnej pasty z ryżem bez trudu przygotujecie w domu. Obejdzie się nawet bez zakupu filetów rybnych.
Jak przygotować pastę à la paprykarz szczeciński?
W oryginalnym paprykarzu szczecińskim znajdziemy kawałki ryb, ryż, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Do przygotowania używa się części z ryb, najczęściej z makreli, sandacza lub dorsza. Są one mielone, a następnie gotowane z dodatkami. Całość jeszcze potem dusi się na oleju roślinnym, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Wersja bezmięsna, która w moim domu przyjęła się bardzo dobrze, jest znacznie prostsza w przygotowaniu. Wystarczy bowiem połączyć kaszę jaglaną z warzywami i odpowiednio doprawić masę. Jest równie przyjemnie, a znacznie lżej i zdrowiej. Często wracam do tego przepisu, bo jest tani i szybki.
Przepis: Pasta à la paprykarz szczeciński
Pyszna bezrybna pasta kanapkowa, która spodoba się całej rodzinie.
- Kategoria
 - Dodatek
 - Rodzaj kuchni
 - Polska
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 145 w każdej porcji
 
Składniki
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
 - 1 duża marchewka
 - 1 mała cebula
 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 - 2 łyżeczki oleju rzepakowego
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
 - ½ łyżeczki wędzonej papryki
 - 1/3 łyżeczki chili w proszku
 - 500 ml wody
 - pieprz
 - sól
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKaszę jaglaną dokładnie opłucz. Ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku (15 minut). Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę pozbaw łupiny i posiekaj.
 - Przygotowanie roślinnego paprykarza szczecińskiegoNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę, a następnie wrzuć marchewkę. Duś na niewielkim ogniu, aż warzywo zmięknie. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj i przenieś do pojemnika blendera. Wrzuć miękką i przestudzoną kaszę jaglaną. Wlej sos sojowy. Zblenduj na gładką masę. Dopraw solą oraz pieprzem.
 
Jak podawać bezrybny paprykarz szczeciński?
Pasta świetnie smakuje z pieczywem razowym. Lubię jeszcze na takiej kanapce położyć plastry świeżego pomidora, by była ciekawsza pod kątem tekstury i bardziej umamiczna. Nie żałuję wtedy również świeżo mielonego pieprzu, którym obficie oprószam warzywo. Pastę możesz też wykorzystywać jako sos do pieczonych lub grillowanych mięs – gęsta konsystencja ułatwia rozsmarowanie, a pikantne nuty przyjemnie podkręcają smak.
Możliwe warianty bezrybnego paprykarza szczecińskiego
Zamiast marchewki możesz wykorzystać inne warzywo korzeniowe np. seler lub pietruszkę. Ich delikatny smak bez trudu połączy się z przyprawami. Jeśli chcesz przygotować ostrzejszą wersję paprykarza szczecińskiego, dodaj posiekane chili podczas smażenia marchewki z dodatkami. Możesz również zrobić bardziej chrupiącą pastę kanapkową. Wystarczy, że z kaszą i warzywami zblendujesz jeszcze pestki słonecznika.