Przepis na tę szybką sałatkę przywiozłam z wakacji na Bałkanach. Sekretem jej smaku jest pyszny ser
Sałatka szopska jest prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. Po raz pierwszy spróbowałam jej na wakacjach. Od razu przypadła mi do gustu, więc odnalazłam tradycyjny przepis i zrobiłam ją w domu.
To proste danie warzyw i sera jest zarazem bogate w liczne wartości odżywcze. Ser feta zawiera witaminę B12, wapń i białko. W pomidorach obecny jest działający antynowotworowo likopen i wspierający działanie mięśni oraz układu nerwowego potas. Ogórki i papryka zawierają natomiast mnóstwo działającej w naszym organizmie na wielu polach witaminy C. Wszystkie warzywa obfitują też w regulujący trawienie błonnik. Sałatka szopska dostarczy nam zatem samego dobra. Smakuje przy tym równie rewelacyjnie.
Jak przygotować sałatkę szopską?
Do wykonania tej sałatki potrzebować będziecie sera z mleka owczego. Popularna sałatkowa feta z marketów się tutaj nie sprawdzi. Ja po odpowiedni nabiał wybrałam się do sklepu typu kuchnie świata i zdecydowanie było warto. Ze świeżymi warzywami z ryneczku uzyskałam efekt zbliżony do tego, który pamiętam z bułgarskiej restauracji. To prawdziwy smak ciepłego letniego popołudnia.
Przepis: Sałatka szopska
Pyszna sałatka ze świeżych warzyw z bułgarskim serem owczym w typie fety. Idealna na lunch lub kolację.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Bułgarska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 świeży ogórek
- 1 czerwona cebula
- 150 g sera owczego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPomidory, ogórki i paprykę umyj. Warzywa pokrój w kostkę. Cebulę pobierz i potnij w piórka.
- Przygotowanie sałatki szopskiejWarzywa wrzuć do dużej miski. Wkrusz ser feta, a następnie polej sałatkę oliwą z oliwek. Dopraw odrobiną soli i pieprzem.
Jak podać sałatkę szopską ?
Sałatka z serem feta z mleka owczego może stanowić samodzielne danie. Ser zawiera całkiem sporo białka, a dressing niezbędne do wchłaniania witamin tłuszcze. Wystarczy więc, że podamy jeszcze razowy chleb, a uzyskamy pełnowartościowy, sycący na długo posiłek. Na upały będzie idealny.
Sałatkę szopską można też zaserwować podczas grilla. Doskonale paruje się z delikatnym drobiem np. filetem z kurczaka w ziołowej marynacie.
Możliwe modyfikacje sałatki szopskiej
Jeśli macie ochotę na wzbogacenie tej przyjemnej kompozycji warzyw i sera, polecam dodatek czarnych oliwek. W niektórych restauracjach na Bałkanach były podawane w składzie, więc z pewnością pasują.