Te kluski są nieziemsko smaczne, a przepis prosty. Knedle z morelami robi się w pół godziny

Dodano:
Knedle z morelami Źródło: Pixabay / RitaE
Może się wydawać, że zrobienie knedli z morelami jest pracochłonne. Nic bardziej mylnego: zajmie ci to nie więcej, niż pół godziny. A te kluski dosłownie rozpływają się w ustach.

Marillenknödel, czyli knedle z morelami to danie doskonale znane Austriakom. Tradycyjne knedle są bardzo słodkie i podaje się je na obiad. Ale takie kluski z morelami mogą też być zaserwowane jako sycący deser lub na kolację. Jeśli kochasz posiłki na słodko, to ten przepis jest dla ciebie.

Jak zrobić knedle z morelami?

To przepis, który znalazłam w jednym z austriackich przewodników. Ciasto na knedle w połowie składa się z twarogu, stąd finalnie jest tak delikatne. Każda kluska kryje całą morelę i sporą ilość cukru. Jeśli chcesz, śmiało możesz dać mniej cukru – w przepisie to cała kostka, którą wkłada się w miejsce pestki. Ten zabieg sprawia, że podczas gotowania cukier się rozpuszcza, a wnętrze kluski jest miękkie, słodkie i soczyste.

Ważne, aby knedle z morelami gotować delikatnie: kiedy kluski trafią już do garnka, pilnuj, aby woda nie bulgotała, bo to może sprawić, że się rozpadną. Knedle obowiązkowo podaje się z bułką tartą przesmażoną na masełku, dodatkowo, aby było jeszcze bardziej słodko, można je oprószyć cukrem pudrem.

Przepis: Knedle z morelami (Marillenknödel)

Słodkie kluski wypełnione całymi morelami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Austriacka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
673 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g twarogu
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 9 moreli
  • 9 kostek cukru

do podania:

  • 6 łyżek bułki tartej
  • 40 g masła
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciasta i moreliTwaróg, jajko, mąkę, oliwę i szczyptę soli zagnieć na gładkie ciasto. Wyjmij pestki z moreli, ale staraj się nie rozkroić owoców na pół.
  2. Robienie knedliW każdą morelę włóż kostkę cukru. Ciasto podziel na 16 części i obłóż nim owoce tworząc knedle. Zagotuj lekko osoloną wodę. Kładź knedle na wrzątek i od razu zmniejsz ogień. Gotuj 7-10 minut. W tym czasie na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim bułkę tartą.
  3. Podawanie knedliGotowe knedle obtocz w bułce z masłem i posyp cukrem pudrem.

Knedle można udekorować świeżymi listkami mięty albo melisy. Można też dołożyć na talerz kleks kwaśnej śmietany. W wersji deserowej gorące knedle z bułką można zaserwować z gałką lodów waniliowych. Bardzo polecam taką wersję – jadłam kiedyś taki deser w jednej z berlińskich restauracji. Nie jest to niskokaloryczny deser, ale zdecydowanie wart grzechu.

Tak robiły knedle austriackie babcie

Przepis na knedle z ciastem na bazie twarogu jest dziś bardzo popularny ze względu na szybkość wykonania. Jednak warto pamiętać, że oryginalne knedle to ciasto ziemniaczane, wymagające gotowania ziemniaków i ich tłuczenia, co znacznie wydłuża czas przygotowania klusek i zniechęca wiele osób. Jeśli chcesz jednak zrobić knedle na bazie ziemniaków, wystarczy w przepisie podmienić twaróg na gotowane ziemniaki.

Źródło: smaki.pl, austria.info
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...