W sezonie łączę to tanie warzywo ze zdrową ciecierzycą. To jednogarnkowe danie robi u mnie za cały obiad

Dodano:
Potrawka z bakłażana i ciecierzycy Źródło: Shutterstock / Svetlana Monyakova
Z niepozornej ciecierzycy i bakłażana robię aromatyczną jednogarkową potrawkę, która jest bardzo pożywna i robi za cały obiad. Sprawdź, jak zrobić potrawkę z bakłażana i suchej ciecierzycy oraz ekspresową wersję tej potrawy z ciecierzycą z puszki.

Teraz, gdy świeże warzywa mają niskie ceny, często decyduję się na jednogarkowe dania z ich wykorzystaniem. Dzisiaj polecam potrawkę z bakłażana i ciecierzycy, która zaskakuje bogatym smakiem oraz aromatem. Przepis podstawowy możesz dowolnie modyfikować, dodając np. pomidory i paprykę oraz zastępując bakłażana cukinią. Moja receptura uwzględnia wcześniejsze namoczenie i ugotowanie suchej ciecierzycy, ale możesz skrócić czas przygotowania potrawy, dodając na patelnię odsączoną z zalewy ciecierzycę konserwową.

Jak zrobić potrawkę z bakłażana z ciecierzycą?

Potrawka z bakłażana i ciecierzycy to proste danie, które zrobisz na jednej patelni lub w garnku. Potrawa stanowi doskonałą alternatywę dla mięsnego gulaszu oraz innych potraw jednogarnkowych np. warzywnego leczo. Przygotujesz ją z zaledwie 4 składników, które wystarczy podsmażyć na oliwie z oliwek i doprawić do smaku. Możesz dopasować smak potrawy, dodając typowe dla kuchni polskiej zioła i przyprawy np. mieloną paprykę, kminek, lubczyk, tymianek, majeranek oraz przyprawy orientalne np. curry, kurkumę, cynamon, kmin rzymski i kolendrę.

Sucha ciecierzyca wymaga wcześniejszego namoczenia i ugotowania do miękkości. Czas moczenia ciecierzycy to około 12 godzin. Dlatego warto namoczyć ją wieczorem, by przystąpić do gotowania następnego dnia.

Porada: nie mocz ciecierzycy zbyt długo, bo może zacząć fermentować i nie będzie nadawała się do ugotowania. Długo moczoną ciecierzycę (około 24 godziny) można spożywać na surowo.

Bakłażan przed smażeniem musisz pokroić na grube plastry, nasolić i odstawić na około 30 minut, żeby puścił wodę, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Solenie bakłażana pozwala pozbyć się charakterystycznej dla tego warzywa goryczki.

Samo przygotowanie potrawki jest bardzo proste i przyjemne – wystarczy podsmażyć składniki i doprawić do smaku. Dodanego na patelnię z cebulą i czosnkiem bakłażana możesz również podlać odrobiną bulionu warzywnego lub wody i udusić do miękkości, a następnie dodać ciecierzycę i gotować jeszcze 10 minut, odparowując nadmiar wody.

Przepis: Potrawka z bakłażana i ciecierzycy

To idealny pomysł na zdrowy obiad lub kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • 2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka posiekanych liści mięty
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Moczenie i gotowanie ciecierzycySuchą ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do miski lub garnka. Zalej ciecierzycę zimną wodą i odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce. Gdy ciecierzyca napęcznieje, odcedź ją na sitku, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Przed końcem gotowania możesz ciecierzycę posolić, ale nie jest to konieczne, bo potrawa będzie doprawiana na patelni. Miękką ciecierzycę odcedź i pozostaw na sitku lub durszlaku do odcieknięcia. Jeżeli robisz potrawkę z ciecierzycą z puszki, to opłucz ją z zalewy i odsącz na sitku z nadmiaru płynu.
  2. Przygotowanie bakłażanaBakłażana umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój warzywo na grube plastry (około 1,5 cm) i oprósz z obu stron solą. Pozostaw plastry bakłażana na około 30 minut, żeby puściły sok, a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Osuszone plastry bakłażana pokrój w dużą kostkę.
  3. Uszykowanie pozostałych składnikówCebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Liście mięty umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. Miętę możesz zastąpić świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
  4. SmażenieNa patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek (opcjonalnie klarowane masło lub olej do smażenia). Zeszklij cebulę, uważając, żeby się nie przypaliła. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Na podsmażoną cebulę z czosnkiem dodaj pokrojonego w dużą kostkę bakłażana. Smaż 3-4 minuty na średnim ogniu, często mieszając. Dodaj ciecierzycę i smaż jeszcze 3-4 minuty, często mieszając.
  5. PrzyprawianieDodaj na patelnię ostrą i wędzoną paprykę, przyprawę curry oraz połowę świeżej mięty i wymieszaj. Smaż jeszcze 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Spróbuj potrawę i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówka: Jeżeli składniki są twardawe, to możesz podlać je odrobiną bulionu, przykryć pokrywką i dusić pod przykryciem do miękkości.

Z czym podawać potrawkę z ciecierzycą i bakłażanem?

Potrawka z bakłażana i ciecierzycy jest bardzo pożywna i nie wymaga podawania jej z dodatkami. Przed zaserwowaniem posyp gorącą potrawkę resztą mięty, natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Możesz również skropić danie odroboiną soku z cytryny.

Inne dodatki do potrawki z bakłażana i ciecierzycy

Smak bakłażana z ciecierzycą możesz wzbogacić, dodając do potrawki drobno pokrojone, słodkie pomidory lub passatę pomidorową, papryczkę chili, słodką paprykę, cukinię oraz świeży szpinak.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...