Jak na chłodnik, ta zupa jest całkiem konkretna. Przepis znalazłam w starej gazecie

Dodano:
Okroszka Źródło: Shutterstock / Lyudmila Mikhailovskaya
Okroszka to tradycyjny chłodnik doskonale znany mieszkańcom Rosji, Ukrainy czy Białorusi. Bardzo sycący, bo zwykle dodaje się do niego również kawałki mięsa.

Tradycyjna okroszka różni się nieco od chłodnika, jaki zwykle robimy w Polsce. Jest dużo bardziej sycąca i gęsta. Tradycyjnie robi się ją na kwasie chlebowym albo na kefirze. Ja robiąc porządki w starych gazetach, znalazłam przepis na okroszkę na kefirze. Niżej podpowiadam również, jak zrobić chłodnik wykorzystując do tego kwas chlebowy. Wówczas w przepisie wystarczy zastąpić nim kefir.

Jak zrobić okroszkę?

Sekretem okroszki są pyszne dodatki, a tym mięso, co sprawia, że ta zupa jest wyjątkowo sycąca. Jakie mięso do okroszki wykorzystać? Tak naprawdę nie ma tu reguły i możesz wziąć to, co akurat masz w lodówce. Idealnie jeśli będzie to wędzona wędlina, ale nie jest konieczne. Może to być szynka, może to być wędzona pierś z kurczaka, a mogą być resztki po wczorajszym grillu czy obiedzie.

Przy robieniu tego chłodnika warto rzeczywiście drobno pokroić wszystkie składniki, to da zupie niesamowitą konsystencję i sprawi, że będzie się ją bardzo przyjemnie jadło. Nietypowym składnikiem może wydać się musztarda, ale również to ona sprawia, że okroszka smakuje inaczej, niż tradycyjne w Polsce chłodniki, które zakwasza się jedynie odrobiną octu.

Przepis: Okroszka

Rosyjski, sycący chłodnik.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • 1 l kefiru
  • 150 g śmietany
  • 4 ugotowane jajka
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 200 g wędlin
  • 8 rzodkiewek
  • 6 ogórków gruntowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie zupyZiemniaki, jajka, ogórki i wędliny pokrój w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek posiekaj. Kefir wymieszaj ze śmietaną, musztardą, solą i pieprzem i dodaj do reszty pokrojonych składników. Wymieszaj i wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Okroszkę można jeść od razu, ale lepiej będzie smakowała, jeśli postoi conajmniej 2-3 godziny w lodówce.

Okroszka na kwasie chlebowym

Okroszkę można zrobić również na kwasie chlebowym. Wówczas, zamiast kefiru należy wziąć dobry kwas chlebowy (taki kwas można kupić np. w sklepach z wschodnimi produktami). Taka zupa będzie nieco lżejsza i siłą rzeczy, bardziej wodnista od chłodnika na kefirze, jednak zyska zupełnie inny smak (to coś całkiem innego od chłodników na kefirze, jogurcie czy maślance). Do kwasu chlebowego dodaje się jednak śmietanę wymieszaną z musztardą.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...