Pokrój marchewkę i jeszcze jedno tanie warzywo. Wszyscy będą pytać o przepis na tę surówkę
Surówkę z marchewki można zrobić na wiele sposób, ale idziemy o zakład, że takiej jeszcze nie jadłeś. Tu do marchewki dorzucamy jeszcze jedno tanie warzywo, ale cały sekret tkwi w marynacie z nutką chilli.
Jak zrobić surówkę z marchewki i marynowanej cebuli?
Warzywa na surówkę należy drobno pokroić, przy czym marchewkę można zetrzeć. Jednak marchewka bardzo efektownie wygląda pokrojona na cieniutkie paseczki (to jednak wymaga więcej czasu i nieco wprawy, szybszą opcją jest tarka lub mandolina).
Cały sekret to marynowanie cebuli w prostej mieszance oliwy oraz octu, doprawionej miodem oraz chilli. Może to być suszona przyprawa, ale jeśli masz świeżą papryczkę i lubisz ostre smaki, posiekaj drobno paprykę i dodaj ją do marynaty. Cebulka powinna leżeć w niej co najmniej 15 minut (należy ją dobrze wymieszać, wręcz wetrzeć w cebulę – ze względu na chilli najlepiej zrobić to w rękawiczce). Cebulka nieco skruszeje i nabierze smaku, wówczas można ją połączyć z marchewką.
Przepis: Surówka z marchewki i marynowanej cebuli
Tania surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 527 w każdej porcji
Składniki
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Robienie surówkiMarchewkę zetrzyj lub pokrój na drobne paseczki. Cebulę posiekaj. Wymieszaj oliwę, ocet, miód i przyprawy i dodaj do cebuli. Wymieszaj dobrze i zostaw co najmniej na 15 minut. Wymieszaj cebulę z marchewką i podawaj.
Gotową surówkę można dodatkowo posypać zieleniną (np. posiekaną drobno pietruszką albo drobnym szczypiorkiem) lub czarnym sezamem, jeśli lubisz wyczuwalną chrupkość nasionek.
Jak podawać surówkę z marchewki?
Surówka z marchewki i cebuli idealnie pasuje do tradycyjnych obiadów, czyli mięsa i ziemniaków. Możesz podać ją do schabowego, kotletów mielonych czy pieczonych udek z kurczaka. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do kasz czy ryżu z mięsnymi sosami. Będzie także pasowała do dać wegetariańskich, np. panierowanych kotletów z boczniaków lub bakłażanów.
Ale surówką można się zajadać również jako dodatkiem do grzanek, czy nawet kanapek. Wystarczy położyć na podsmażonej na maśle bułce kawałek wędzonego lub grillowanego kurczaka pokrojonego w plastry, a na to ułożyć naszą surówkę.