Pokrój bakłażan i zwiń go z tym farszem. Każdy poprosi o przepis na te zapiekane roladki z sosem
Bakłażan to warzywo, które idealnie nadaje się do przygotowania roladek z różnymi farszami. Dziś polecam przepis na roladki z bakłażana faszerowane mozzarellą i pieczone w sosie pomidorowym, które nie wymagają wiele pracy, a smakują wyśmienicie.
Jak zrobić pieczone roladki z bakłażana?
Zapiekane roladki z bakłażana to proste w przygotowaniu danie, którym możesz zaskoczyć swoich bliskich. Bakłażan faszerowany mozzarellą i zapiekany w aromatycznym sosie pomidorowym skradnie podniebienia wszystkich wielbicieli m.in. kuchni włoskiej. Polecam przygotować farsz z sera mozzarella w zalewie, ale możesz również użyć mozzarelli w kostce.
Wskazówka: Przed przystąpieniem do smażenia trzeba plastry bakłażana posolić, pozostawić ja na kilkanaście minut, żeby puściły wodę i osuszyć papierowym ręcznikiem. Solenie bakłażanów przed obróbką termiczną ma na celu usunięcie solaniny, która odpowiada za gorzki smak tego warzywa. Ze względu na wysoką zawartość solaniny bakłażana nie należy spożywać na surowo. Przed obróbką termiczną nie musisz obierać go ze skórki.
Sos do roladek z bakłażana możesz przygotować z passaty pomidorowej, pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów. Smak sosu podbija dodatek świeżych lub suszonych ziół. W moim przepisie wykorzystuję passetę, ale jeżeli chcesz przygotować sos ze świeżych pomidorów, to sparz je wrzątkiem i zdejmij skórkę. Pomidory pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Przed smażeniem miąższ pomidorów pokrój w niewielką kostkę.
Porada: żeby roladki nie rozwinęły się podczas pieczenia, możesz spiąć je wykałaczkami lub ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania.
Przepis: Zapiekane roladki z bakłażana
Roladki z tego przepisu doskonale sprawdzą się jako przystawka oraz potrawa na obiad lub kolację. Przepis podstawowy możesz dowolnie modyfikować, przygotowując farsz z ulubionych dodatków np. suszonych pomidorów, mięsa mielonego, grzybów, orzechów, twarogu z dodatkiem ziół, sera feta, sera pleśniowego lub szpinaku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 duży bakłażan
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
- sól
Na farsz:
- 250 g sera mozzarella
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
Na sos:
- 400 ml passaty pomidorowej
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła
- cukier
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBakłażan umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ho wzdłuż na plastry o grubości około 4 mm. Plastry bakłażana oprósz z obu stron solą i pozostaw na około 15 minut. Gdy warzywo puści wodę, starannie osusz każdy plaster za pomocą ręcznika papierowego. Ser mozzarella w zalewie odsącz na sitku. Następnie kulkę pokrój na grube plasterki. Jeśli wykorzystujesz ser w kostce, to pokrój go w grube paski lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Przygotowanie sosuNa patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek lub klarowane masło. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Gdy cebula z czosnkiem się podsmażą, dodaj passatę pomidorową (opcjonalnie świeże pomidory lub pomidory z puszki) i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, aby odparować nadmiar płynu. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj oregano, bazylię, tymianek i wędzoną paprykę. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut. Sos ze świeżych pomidorów może wymagać dłuższego gotowania – jest gotowy, gdy pomidory całkowicie się rozpadną. Gotowy sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem (opcjonalnie).
- Smażenie bakłażanaRozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż plastry bakłażana. Możesz użyć patelni zwykłej lub patelni grillowej. Jeżeli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania (bakłażan chłonie tłuszcz), to możesz podsmażyć bakłażana na delikatnie natłuszczonym grillu elektrycznym. Podsmażone plastry bakłażana odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i ułóż na desce do krojenia.
- Zwijanie roladekPlastry bakłażana posyp pieprzem ziołowym, roztartym w dłoniach oregano oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Na każdym plastrze bakłażana ułóż porcję sera mozzarella i zwiń ciasną roladkę.
- PieczenieRoladki ułóż w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania i podlej sosem. Wstaw naczynie z roladkami do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu) i zapiekaj 15-20 minut. Przed końcem pieczenia możesz posypać wierzch roladek startym na tarce serem.
Z czym podawać zapiekane roladki z bakłażana?
Zapiekane roladki z bakłażana możesz podawać z dodatkiem makaronu, świeżego pieczywa lub tostów. Przed podaniem warto posypać potrawę posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą oraz skropić odrobiną aromatyzowanej oliwy np. oliwy czosnkowej.
Czym jeszcze nadziewać zapiekane roladki z bakłażana?
Jeżeli chcesz wzbogacić smak potrawy, to możesz dodać do farszu z sera mozzarella np. suszone pomidory (a dodatkowo na oliwie z suszonych pomidorów możesz zeszklić cebulę), anchois, oliwki i świeżą bazylię. Ser mozzarella możesz zastąpić innym ulubionym serem np. feta lub serem camembert.
Smak sosu wzbogaci dodatek m.in. pokrojonej w kostkę marchewki, selera naciowego, suszonych pomidorów, papryki i papryczki chili. Warzywa podsmaż na patelni z cebulą i czosnkiem przed dodaniem passaty pomidorowej lub świeżych pomidorów.