To najlepsze szwedzkie klopsiki, jakie w życiu jadłam. Ich sekretem jest kremowy sos
Co planujesz zrobić dziś na obiad? Jeśli do dyspozycji masz mięso mielone, możesz przygotować z niego klopsiki. Będą miękkie i soczyste, otoczone aksamitnym sosem. To o wiele smaczniejsza propozycja niż kotlety mielone. Na dodatek danie to doskonale nadaje się do odgrzewania. Możesz je więc przyrządzić od razu na dwa dni.
Z jakiego mięsa zrobić klopsiki?
Na klopsiki tak naprawdę nadaje się każdy rodzaj mielonego mięsa. Możesz śmiało użyć chudszego mięsa, bo danie i tak będzie soczyste, dzięki dodatkowi sosu. Szwedzi zwykle sięgają po wołowinę, którą mieszają z niedużą ilością mięsa wieprzowego. Wołowina nadaje potrawie smaku i aromatu, a wieprzowina soczystości. Jeśli jednak chcesz, możesz też zrobić klopsiki z mięsa drobiowego lub samego wieprzowego.
Przepis na szwedzkie klopsiki w kremowym sosie
Szwedzkie klopsiki, czyli „köttbullar” to klasyczna potrawa tamtejszej kuchni. Są małe, soczyste, a smaku dodaje im aksamitny sos. Ta potrawa doskonale syci i świetnie nadaje się do odgrzewania.
Przepis: Szwedzkie klopsiki w aksamitnym sosie
Klopsiki z mięsa wołowo-wieprzowego duszone w aksamitnym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- szwedzka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- sól, pieprz
Na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml bulionu wołowego
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Namaczanie bułki i smażenie cebuliBułkę tartą zalej mlekiem i odstaw na kilka minut, by napęczniała. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce masła, wystudź.
- Przygotowanie mięsnej masyW misce umieść mieloną wołowinę i wieprzowinę, dodaj też namoczoną bułkę, podsmażoną cebulkę, jajko, łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Masę wymieszaj, dobrze wyrób.
- Formowanie i smażenie klopsikówDłonie zwilż wodą, nabieraj nieduże porcje mięsnej masy i formuj z niej klopsiki. Patelnię rozgrzej, dodaj pozostałe masło, obsmaż na nim klopsiki. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
- Przygotowanie sosuNa tej samej patelni rozpuść masło na sos. Wsyp mąkę i przesmaż ją delikatnie rumieniąc. Rozprowadź zimnym bulionem, zagotuj. Dodaj śmietankę, gotuj na niedużym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos dopraw do smaku.
- Duszenie klopsikówKlopsiki włóż do gorącego sosu, wymieszaj i podgrzewaj je ok. 15 minut, by dobrze naciągnęły sosem. Podawaj np. z ziemniaczanym puree.
Wskazówka: Klopsiki możesz też upiec, a potem podać z aksamitnym sosem.
Z czym podać szwedzkie klopsiki?
Szwedzkie klopsiki podaje się zwykle z ziemniaczanym puree lub z gotowanymi ziemniakami. Możesz też oczywiście zaserwować je z ryżem lub kaszą. Doskonałym dopełnieniem tej potrawy będzie dżem z leśnych borówek lub żurawiny, a także porcja warzyw gotowanych lub surówka.