Grilluję warzywa i podaję je z 2 dodatkami. Trudno o zdrowszą i smaczniejszą przekąskę
Najzdrowsze są warzywa surowe. Jednak moim zdaniem najsmaczniejsze te przypieczone na grillu. W ten sposób zyskują niepowtarzalny aromat i smak i stają się lżejsze dla żołądka. Bardzo też łatwo zamienić je w pyszną przekąskę. Wystarczy dodać do nich dwa składniki.
Jakie warzywa najlepiej nadają się do grillowania?
Grillować można wiele warzyw i wszystkie w ten sposób zyskają na smaku. Najczęściej na ruszcie piecze się: cukinię, bakłażan i paprykę. Jednak dobrze też smakuje grillowany pomidor, cebula albo marchewka. Nie mówiąc już o ziemniakach, które jednak wcześniej warto jest podgotować. Jednak do przygotowania naszej przekąski użyjemy tych najpopularniejszych warzyw plus pomidor, który po upieczeniu staje się przyjemnie słodkawy.
Jak zrobić przekąskę z grillowanych warzyw?
Przed grillowaniem warzywa należy pokroić w plastry i skropić oliwą. Można też przyprawić ziołami.
Przepis: Przekąska z grillowanych warzyw
Grillowane warzywa podane z serem mozzarella
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 1 nieduży bakłażan
- 1 mała cukinia
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- 125 g sera mozzarella (1 kulka)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywBakłażan i cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w grube plastry. Papryki umyj, przekrój na cztery części, oczyść z nasion i białych błon. Pomidory umyj, wytrzyj, pokrój w grube plastry. Warzywa skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, posyp ziołami, wymieszaj.
- Pieczenie warzywWarzywa ułóż na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz je po 2-5 minut z każdej strony, aż się lekko przyrumienią. Zdejmij je z rusztu, przestudź.
- Serwowanie przekąskiUpieczone warzywa ułóż na półmisku, przekładając je rodzajami. Skrop świeżą oliwą, posyp kawałkami sera mozzarella, solą i pieprzem.
Wskazówka: Z upieczonej papryki warto zdjąć skórkę, bo dosyć łatwo się ona oddziela. Dzięki temu jedzenie przekąski będzie o wiele przyjemniejsze.
Co jeszcze warto dodać do przekąski z grillowanych warzyw?
Jeśli chcesz przygotować pełną smaku przekąskę z grillowanych warzyw, zamiast mozzarelli możesz użyć sera feta. Dobrze też sprawdzi się tu serek ricotta. Plastry grillowanych warzyw warto też posypać plasterkami czosnku, posiekaną miętą, bazylią czy natką pietruszki. Oliwę z oliwek można zaś wymieszać z octem balsamicznym.