Biorę pieczywo, ser i pomidory. Z tych składników robię fantastyczną kolację
Kanapki na kolację to żadna rewelacja. Jednak chrupiące kromki obłożone pełnymi smaku dodatkami, to już zupełnie inna bajka. Nie tylko doskonale wyglądają, ale wprost rozpływają się w ustach. A ich przygotowanie jest niezwykle proste.
Jakie pieczywo wybrać na chrupiące kanapki?
By podpieczone pieczywo było miękkie i chrupiące, musi mieć odpowiednią strukturę. Należy więc wybrać dość lekki chleb lub bułki. Może to więc być ciabatta, wiejski chleb o chrupiącej skórce i miękkim miąższu czy bagietka. Dobrym wyborem dla zdrowia będzie też pieczywo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej czy nasion.
Przepis na chrupiące kanapki z serem i pomidorami
Podstawą tych apetycznych kanapek jest chrupiące pieczywo. Podpiecz je więc przez kilka minut w dość wysokiej temperaturze, by wierzch zrobił się chrupiący, ale środek pozostał miękki.
Przepis: Chrupiące kanapki z pomidorkami
Chrupiące kanapki z pastą pomidorową, ricottą i pomidorkami
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 8 kromek ciabatty
- 3 ząbki czosnku
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
- 250 g sera ricotta
- 200 g pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- listki bazylii
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pasty pomidorowejZe słoiczka z suszonymi pomidorami odlej 3-4 łyżki oliwy. Resztę oliwy i pomidory przełóż do miseczki. Dodaj posiekany ząbek czosnku, zblenduj na gładką masę, dopraw.
- Pieczenie pomidorkówPomidorki umyj, osusz, przełóż do naczynia do zapiekania. Skrop odłożoną oliwą, piecz 20-25 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż pomarszczy się na nich skórka.
- Podpiekanie pieczywa5 minut przed końcem pieczenia pomidorków, na blasze w piekarniku ułóż kromki pieczywa. Piecz je 4-5 minut, aż się ładnie zrumienią.
- Wykańczanie kanapekKromki pieczywa przetrzyj przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, skrop oliwą z pomidorów. Każdą posmaruj pastą z pomidorów, a potem obłóż ricottą. Na wierzchu każdej kanapeczki połóż kilka pieczonych pomidorków. Całość oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą, udekoruj listkami bazylii.
Inne wersje chrupiących kanapek
Chrupiące kanapki we włoskim stylu możesz też przygotować z nieco innych składników. Pastę z suszonych pomidorów da się zastąpić np. pastą z oliwek czy bazyliowym pesto. Zamiast sera ricotta można użyć twarożku kanapkowego, białej mozzarelli czy sera pleśniowego. Oprócz pieczonych pomidorków, wierch kanapek można też zwieńczyć np. pieczoną cukinią, bakłażanem, oliwkami czy kaparami. Do kanapeczek pasują też plasterki dojrzewającej szynki.