To danie jednogarnkowe to hit sezonu. Zrobisz je z prostych składników
Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, przygotuj na obiad danie jednogarnkowe. Robi się je łatwo, dodając do jednego naczynia, kolejno różne składniki. Gotowanie całości zwykle nie zajmuje dużo czasu, a taki obiad doskonale nadaje się do odgrzewania. Dziś proponujemy wam danie składające się z kurczaka, ryżu i warzyw. Pochodzi z kuchni amerykańskiej, ale smakuje wszystkim.
Jambalaya – jednogarnkowe danie z kurczakiem
Proponowane przez nas jednogarnkowe danie z kurczakiem, znane jest w Stanach Zjednoczonych pod nazwą jambalaya. To aromatyczna i sycąca potrawa pochodząca z kuchni kreolskiej i cajun, która jest popularna w Luizjanie. Amerykańskie danie jednogarnkowe robi się z ryżu, warzyw, mięs i owoców morza. Jeśli chodzi o mięso, to używa się do niego kurczaka oraz kiełbasy andouille, którą można zastąpić chorizo lub inną pikantną kiełbasą. Danie występuje w wersji z pomidorami (Creole Jambalaya) i bez (Cajun Jambalaya). Całość ma bogaty smak, który zawdzięcza wielu składnikom i przyprawom.
Jak zrobić jednogarnkowe danie z kurczakiem?
Przygotowanie jambalaya należy zacząć od podsmażenia warzyw i mięsa. Gdy uwolnią smak, dodaje się ryż, pomidory, przyprawy i bulion. Wszystko gotuje się do momentu, aż ryż będzie miękki, ale sprężysty.
Przepis: Jambalaya – danie jednogarnkowe z kurczakiem
Kurczak duszony z ryżem i warzywami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 1 duża cebula
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g pikantnej kiełbasy, np. chorizo
- 800 g filetów z piersi kurczaka
- 2 szklanki długoziarnistego ryżu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 l bulionu
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól, pieprz
- 1 cytryna
- 2 cebulki dymki
Sposób przygotowania
- Podsmażanie warzywCebulę obierz, pokrój w kostkę. Papryki umyj, oczyść, pokrój w paski. Łodygi selera umyj, pokrój na małe kawałki. Czosnek obierz, posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wsyp cebulę, paprykę i seler, smaż je 5 minut, aż zmiękną.
- Dodawanie mięsaKiełbasę pokrój w plasterki, a filet z kurczaka w paski lub w kostkę. Na patelnię dorzuć posiekany czosnek, smaż 30 sekund. Dodaj kiełbasę, lekko ją zrumień. Dodaj kurczaka, smaż aż się zrumieni z każdej strony.
- Dodawanie ryżu i przyprawNa patelnię dodaj ryż i całość wymieszaj, by ryż pokrył się płynem. Dodaj pomidory z puszki, bulion i przyprawy. Całość zagotuj, zmniejsz ogień, patelnię przykryj. Danie gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut. Co jakiś czas całość zamieszaj.
- Serwowanie daniaPatelnię zdejmij z ognia. Z potrawy wyjmij liście laurowe. Całość skrop sokiem z cytryny, posyp posiekaną dymką. Podawaj z pieczywem.
Jednogarnkowe danie z kurczakiem – wskazówki
Oto kilka wskazówek, dzięki którym twoje danie będzie smakować, jak należy.
- Do potrawy kuchni amerykańskiej używa się ryżu długoziarnistego, który dobrze wchłania smaki, ale nie robi się kleisty.
- Do jambalaya dodaje się zawsze trzy warzywa: cebulę, paprykę i seler naciowy. Można też sięgnąć po inne warzywa, np. pomidory, czosnek.
- Jeśli lubisz krewetki, możesz nimi wzbogacić danie. Dodaje się je pod koniec gotowania i gotuje kilka minut, by były ugotowane, ale soczyste.
- Do przyprawiania jambalaya stosuje się: liście laurowe, tymianek, oregano, paprykę słodką i ostrą, pieprz cayenne, sól, pieprz, natkę pietruszki. Można też sięgnąć po sos Worcestershire lub sos tabasco.
- Danie przed podaniem warto posypać posiekaną natką pietruszki lub cebulką dymką.
- Jambalaya podaje się z chlebem lub bagietką. Można też zaserwować do niej sałatkę ze świeżych warzyw.