Tą prostą zapiekanką nakarmisz całą rodzinę. Dodaj dużo szpinaku i dużo sera

Dodano:
Zapiekanka z ryżu i szpinaku Źródło: Shutterstock / teleginatania
Zapiekanka ryżowa ze szpinakiem to pomysł na sycący obiad albo kolację. Robi się ją łatwo i smakuje chyba każdemu.

Ta zapiekanka ryżowa ze szpinakiem wygląda i smakuje rewelacyjnie. Aby ją zrobić, potrzebujesz kilku prostych składników, które dostaniesz w każdym sklepie.

Jak zrobić zapiekankę ryżową ze szpinakiem?

W przygotowaniu tej zapiekanki nie ma nic skomplikowanego. Co więcej, nie musisz martwić się, że coś będzie niedopieczone, ponieważ wszytko jest już ugotowane (ryż) i przesmażone (szpinak) wcześniej. W piekarniku smaki łączą się, ser rozpuszcza i to sekret całego dania.

Jajka, które wbija się na koniec, można pominąć, ale jest to coś, co nie tylko zwiększa wartość odżywczą dania, ale też dodaje smaku. Możesz zapiec jajka tak, aby żółtka pozostały lekko płynne. Jeśli chcesz, możesz wbić na wierzch więcej, niż 2 jajka (jeśli chcesz, aby każda porcja zawierała całe jajo, weź cztery sztuki).

Rada: zapiekankę możesz zrobić także na bazie mrożonego szpinaku.

Przepis: Zapiekanka z ryżu i szpinaku

Sycące danie na obiad lub kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
807 w każdej porcji

Składniki

  • 2 torebki ryżu (200 g)
  • 200 g liści szpinaku
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 200 g tartego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRyż ugotuj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekany drobno czosnek. Smaż chwilę, dodaj łyżkę masła, a po chwili wrzuć na patelnię szpinak i smaż, aż liście zmniejszą objętość. Dodaj ryż, wymieszaj i smaż, aż ryż wchłonie cały płyn z patelni. Dopraw całość. Wymieszaj śmietanę z połową sera, dopraw solą i pieprzem. Dodaj do ryżu i szpinaku.
  2. Pieczenie zapiekankiPrzełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, posyp resztą sera i zapiekaj przez około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po tym czasie wbij na wierzch zapiekanki jajka i piecz, aż te się zetną.

Zapiekanka najlepiej smakuje podana od razu. A ponieważ samo pieczenie nie trwa długo, można sobie wszystko przygotować wcześniej (nawet dzień wcześniej): ugotować ryż i przygotować szpinak, a potem już tylko zapiec.

Mięsna wersja zapiekanki ryżowej ze szpinakiem

Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez choć kawałka mięsa, możesz dodać je do zapiekanki. Jest na to kilka pomysłów. Możesz wkroić do zapiekanki szynkę lub inną wędlinę (mogą to być nawet parówki, ciekawą opcją będą pokrojone drobno kabanosy). Wówczas wrzuć wędlinę na patelnię razem z czosnkiem i postępuj ze wszystkim tak, jak w przepisie. Mięsnym akcentem mogą być też plastry boczku. Wówczas ułóż cienkie plastry na wierzchu zapiekanki (powinny się apetycznie zrumienić) i potem wbij na nie jajka. Do zapiekanki będą pasowały także przesmażone wcześniej z ziołami lub upieczone na grillu piersi z kurczaka. Sama zapiekanka może być także dodatkiem do mięsa.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...