Ten prosty i szybki obiad zrobisz bez gotowania w 10 minut. Ta sycąca sałatka nie ma sobie równych

Dodano:
Sałatka nicejska Źródło: Shutterstock / Anastasia Kamysheva
Sałatka nicejska to pyszne połączenie zdrowych i jednocześnie sycących składników. Taka sałatka może być pełnowartościowym posiłkiem – możesz ją zjeść na obiad lub kolację.

Ta sałatka ze świeżych warzyw, tuńczyka i jajek to prosty pomysł na szybki obiad bez gotowania lub zdrową kolację. Do tego jest to danie, które możesz śmiało jeść nawet na diecie redukcyjnej: jest zdrowa i pełna wartościowych składników, a przy tym nie zrujnuje efektów odchudzania. Wszystkie składniki tej sałatki są łatwe do dostania w marketach, a całość przygotujesz dosłownie w 10 minut.

Jak zrobić sałatkę nicejską?

Sałatkę nicejską robi się bardzo łatwo: wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki, skropić oliwą i sokiem z cytryny, i gotowe! Skład sałatki możesz też nieco zmieniać, w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Można do niej dodać kolorową paprykę, świeże pomidory, garść liści bazylii. Zamiast zwykłej sałaty możesz użyć dowolnego miksu sałat, albo np. rukoli czy świeżych liści szpinaku typu baby.

Przepis: Sałatka nicejska

Sycąca sałatka z jajkiem i tuńczykiem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
844

Składniki

  • 3 szklanki podartych liści sałaty
  • 2 jajka na twardo
  • 1/2 awokado
  • 3 łyżki tuńczyka z puszki
  • 4 łyżki zielonej fasolki z puszki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 6 oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówSałatę ułóż na półmisku. Jajka pokrój na ćwiartki, ogórka i awokado w plasterki, cebulę w piórka.
  2. Robienie sałatkiNa sałacie ułóż tuńczyka, fasolkę, jajka, ogórka, cebulę, awokado i oliwki. Skrop wszystko sokiem z cytryny, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Czy sałatka nicejska jest zdrowa?

Do sięgnięcia po tę sałatkę zachęca Laura Burak, amerykańska specjalistka do spraw żywienia i autorka książek o odchudzaniu. Cytowana przez serwis Eat This! powiedziała tak o tym daniu: „Sałatka nicejska to jeden z moich ulubionych przepisów na obiad bez gotowania, który można przygotować z dodatkiem składników, które prawdopodobnie masz już w domu. Przepis obejmuje wyjątkową różnorodność pożywnych, pełnowartościowych produktów spożywczych”.

To dwa doskonałe źródła białka, czyli jajka i tuńczyk, to błonnik oraz przeciwutleniacze z pozostałych dodatków, a także zdrowe tłuszcze. „Kombinacja tych produktów utrzyma poziom cukru we krwi na stabilnym poziomie oraz zapewni uczucie sytości, co zapobiegnie podjadaniu po obiedzie. Wysokobiałkowe i niskowęglowodanowe danie jest lekkie i zdrowe na ostatni posiłek dnia” – podsumowała ekspertka. Jak zaznaczyła, sałatka może być także lekkim i pożywnym obiadem.

Źródło: smaki.pl, Eat This!
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...