Ten prosty i szybki obiad zrobisz bez gotowania w 10 minut. Ta sycąca sałatka nie ma sobie równych
Ta sałatka ze świeżych warzyw, tuńczyka i jajek to prosty pomysł na szybki obiad bez gotowania lub zdrową kolację. Do tego jest to danie, które możesz śmiało jeść nawet na diecie redukcyjnej: jest zdrowa i pełna wartościowych składników, a przy tym nie zrujnuje efektów odchudzania. Wszystkie składniki tej sałatki są łatwe do dostania w marketach, a całość przygotujesz dosłownie w 10 minut.
Jak zrobić sałatkę nicejską?
Sałatkę nicejską robi się bardzo łatwo: wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki, skropić oliwą i sokiem z cytryny, i gotowe! Skład sałatki możesz też nieco zmieniać, w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Można do niej dodać kolorową paprykę, świeże pomidory, garść liści bazylii. Zamiast zwykłej sałaty możesz użyć dowolnego miksu sałat, albo np. rukoli czy świeżych liści szpinaku typu baby.
Przepis: Sałatka nicejska
Sycąca sałatka z jajkiem i tuńczykiem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 844
Składniki
- 3 szklanki podartych liści sałaty
- 2 jajka na twardo
- 1/2 awokado
- 3 łyżki tuńczyka z puszki
- 4 łyżki zielonej fasolki z puszki
- 1 ogórek gruntowy
- 1 mała czerwona cebula
- 6 oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSałatę ułóż na półmisku. Jajka pokrój na ćwiartki, ogórka i awokado w plasterki, cebulę w piórka.
- Robienie sałatkiNa sałacie ułóż tuńczyka, fasolkę, jajka, ogórka, cebulę, awokado i oliwki. Skrop wszystko sokiem z cytryny, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Czy sałatka nicejska jest zdrowa?
Do sięgnięcia po tę sałatkę zachęca Laura Burak, amerykańska specjalistka do spraw żywienia i autorka książek o odchudzaniu. Cytowana przez serwis Eat This! powiedziała tak o tym daniu: „Sałatka nicejska to jeden z moich ulubionych przepisów na obiad bez gotowania, który można przygotować z dodatkiem składników, które prawdopodobnie masz już w domu. Przepis obejmuje wyjątkową różnorodność pożywnych, pełnowartościowych produktów spożywczych”.
To dwa doskonałe źródła białka, czyli jajka i tuńczyk, to błonnik oraz przeciwutleniacze z pozostałych dodatków, a także zdrowe tłuszcze. „Kombinacja tych produktów utrzyma poziom cukru we krwi na stabilnym poziomie oraz zapewni uczucie sytości, co zapobiegnie podjadaniu po obiedzie. Wysokobiałkowe i niskowęglowodanowe danie jest lekkie i zdrowe na ostatni posiłek dnia” – podsumowała ekspertka. Jak zaznaczyła, sałatka może być także lekkim i pożywnym obiadem.