Kroję ogórki małosolne i dorzucam 2 dodatki. Ta surówka idealnie pasuje nie tylko do dań z grilla
Ogórki małosolne to prawdziwy przysmak wiosny i lata. Można je chrupać na przekąskę, podać do obiadu albo zrobić z nich pyszną surówkę czy sałatkę. W połączeniu z innymi warzywami, ogórki będą smakować wspaniale. Taka surówka dzięki dodatkowi ogórków jest orzeźwiająca, lekka i przyjemnie chrupiąca. Doskonale pasuje do mięs pieczonych na grillu, a także do mięsnych przysmaków z piekarnika i rondla.
Najlepsze dodatki do surówki z ogórków małosolnych
Do surówki z ogórków małosolnych będą pasować dodatki, które nieco przełamią i zaostrzą ich smak. Świetnie sprawdzą się tu pomidory, ale też papryka czy młoda kapusta. Smak surówki podkręci też cebula albo czosnek, podobnie zresztą jak posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki. Do potrawy warto również dodać odrobinę oliwy z oliwek lub oleju, dzięki czemu będzie smaczniejsza i zdrowsza.
Jak zrobić surówkę z ogórków małosolnych?
Naszą surówkę zrobiliśmy z 4 składników i przypraw. I tak naprawdę nie trzeba do niej dodawać nic więcej. A jej przygotowanie zajmie nie więcej niż 10 minut.
Przepis: Surówka z ogórków małosolnych
Surówka z ogórków małosolnych idealna do pieczonych i grillowanych mięs.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 6 ogórków małosolnych
- 2-3 pomidory
- 1 cebulka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówOgórki małosolne pokrój w plasterki. Pomidory umyj, pokrój w cząstki lub w sporą kostkę. Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój w półkrążki. Natkę pietruszki opłucz, osusz, oberwij liski, drobno je posiekaj.
- Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce, polej olejem, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do czego podać surówkę z ogórków małosolnych?
Surówka z dodatkiem ogórków małosolnych stanowi doskonały dodatek do mięs pieczonych na grillu. Idealnie komponuje się z pieczoną karkówką, skrzydełkami, polędwiczkami, a także boczkiem i piersią z kurczaka. Warto też ją podać do grillowanej kaszanki lub kiełbasy. Surówkę z ogórków małosolnych warto też podać do mięsnych dań obiadowych. Najlepiej będzie pasować do potraw serwowanych z młodymi ziemniakami, ale też kaszą. Może to być pieczony kurczak, kotlety mielone i schabowe, pulpety czy przeróżne roladki.