Ta lemoniada działa jak naturalny spalacz tłuszczu. Do napoju trzeba dodać jeden składnik
Hindusi znają podobny napój jako jal-jeeera – to rodzaj lemoniady z kuminem. I właśnie tym napojem inspirowany jest nasz przepis. Kumin i szczypta soli to cały jego sekret.
Jak działa kumin?
Kumin łagodzi zaburzenia trawienne, wspiera metabolizm i pobudza do pracy trzustkę. Pobudza też wydzielanie soków trawiennych. Nie bez powodu dodaje się go do ciężkich i tłustych potraw (np. pieczonych mięs czy tłustych dań z kapusty). Taki napar można pić porcjami przez cały dzień. Aby go zrobić, wystarczy zalać łyżeczkę rozdrobnionego kuminu wodą i odstawić na 10 minut. Potem najlepiej go przecedzić.
Wspierające metabolizm działanie kuminu jest potwierdzone naukowo. Co ciekawe, okazuje się, że właśnie połączenie kuminu z limonką, może przynieść naprawdę widoczne efekty. Właściwości kuminu, inaczej kminu rzymskiego, w połączeniu z limonką sprawdzali w 2016 roku naukowcy z Iranu. Badania wyraźnie wykazały, że połączenie limonki i kuminu może przynieść korzyści dla osób, które są na dietach redukcyjnych. Uczestnicy eksperymentu, którzy spożywali razem limonkę i kminek przez osiem tygodni, doświadczyli pozytywnych wyników w zakresie utraty wagi i zmniejszenia BMI, mieli także niższy poziom cholesterolu LDL. To dlatego kmin rzymski nazywany jest pogromcą tłuszczu albo naturalnym spalaczem tłuszczu.
Jak zrobić lemoniadę z kuminem?
Podstawą jest przygotowanie naparu z kuminu i zrobienie z niego lemoniady. Tę lemoniadę możesz zrobić ze swoich ulubionych proporcji limonki, cytryny i miodu (lub cukru). Konieczne, tak jak robią to Hindusi, dodaj do napoju odrobinę soli. Ten banalny dodatek naprawdę robi różnicę.
Przepis: Lemoniada w indyjskim stylu
Lemoniada inspirowana hinduskim napojem jal-jeera.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Hinduska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 59 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki kuminu
- 1 cytryna
- 2 limonki
- 1 łyżka miodu
- gałązka mięty
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Robienie naparu z kuminuKumin rozetrzyj w moździerzu, zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw. Gotowy napar przecedź.
- Robienie lemoniadyPołówkę cytryny pokrój w plasterki lub ćwiartki, z reszty wyciśnij sok i dodaj do naparu z kuminu. Połówkę limonki również pokrój, a z reszty wyciśnij sok do lemoniady. Dodaj do napoju miód i sól. Podawaj z lodem, kawałkami cytryny i limonki oraz listkami świeżej mięty.
Lemoniadę najlepiej pić dobrze schłodzoną. To napój, który idealnie sprawdzi się na przyjęciach z grillem. Kumin pomoże organizmowi uporać się z przetrawieniem ciężkich potraw z grilla.