Kiedy wrzucisz to na ruszt, wszyscy złapią się za głowę. A potem będą prosić o dokładkę

Dodano:
Grillowane arbuzy Źródło: Shutterstock / two_meerkats
Grillowane arbuzy? Jak najbardziej, a w tej wersji – to po prostu niebo w gębie! Smaki łączą się, tworząc niesamowitą mieszankę.

To danie zawsze jest zaskoczeniem na spotkaniach przy grillu. „Serio, chcesz kłaść arbuza na ruszt?” – będą pytać inni. A już chwilę później będą prosić o dokładkę i pytać, jak robi się to soczyste cudo.

Jak zrobić arbuza z grilla?

Sekret arbuza w tym wydaniu tkwi w połączeniu smaków: słodkiego, słonego i ostrego. Uzupełniają się one, wzajemnie się podbijając. Do tego dochodzi świeżość mięty i przyjemna soczystość ciepłego arbuza. Danie robi się szybko, chodzi o to, aby arbuz przypiekł się lekko z obu stron. Na jednej z nich układamy dodatki i wyjątkowa przekąska gotowa.

Przepis: Grillowany arbuz z fetą

Nietypowa przekąska na grilla.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
151 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry arbuza
  • 200 g sera feta
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 1 ostra papryczka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZ kawałków arbuza odkrój skórkę. Fetę rozdrobnij, papryczkę i miętę posiekaj. Skrop arbuzy oliwą z oliwie i ułóż na rozgrzanym ruszcie.
  2. Grillowanie arbuzaKiedy arbuz zrumieni się, przełóż go na drugą stronę. Posyp fetą, miętą i kawałkami papryczki, dopraw solą i pieprzem. Grilluj kilka minut i podawaj od razu.

Takie arbuzy będą idealną przystawką w oczekiwaniu na wymagające więcej czasu na ruszcie mięsa, warzywa czy ryby. Ale grillowane arbuzy z fetą można także podać jako dodatek do mięs, na przykład zamiast sałatki.

Grillowane arbuzy to danie, które będzie też idealnym wyborem dla osób, które szukają dań zdrowych, lekkich i niskokalorycznych. Zamiast tłustej kiełbasy, z pewnością lepiej zajadać się aromatycznymi arbuzami podanymi na ciepło.

Jak grillować arbuzy?

Arbuzy można wykorzystać do potraw z grilla na wiele sposobów. Można je podać w wersji deserowej i wrzucić na ruszt z innymi owocami (np. brzoskwiniami czy jabłkami), ale warto pamiętać, że arbuzy idealnie będą się komponowały także z wytrawnymi dodatkami.

Możesz je nadziewać na szaszłyki i dodawać do sałatek, które serwujesz do dań z grilla. Podobnie jak w naszym przepisie na grillowane arbuzy z dodatkiem fety, również w sałatkach warto go łączyć albo z fetą, albo z serami kozimi (i generalnie: ze słonymi dodatkami). Przed grillowaniem można posmarować arbuza dowolną marynatą albo samym miodem. Ważne jest, aby nie trzymać arbuza zbyt długo na ruszcie. Kilka minut mu w zupełności wystarczy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...