Kładę udka na warzywach i piekę. To danie obiadowe z przyjęcia komunijnego robi się samo
Piekarnika używam ostatnio częściej niż patelni. To dlatego, że postanowiłam zdrowiej odżywiać siebie i rodzinę. Gdy więc moja bratowa wyjęła z piekarnika udka kurczaka upieczone na warzywach, od razu pomyślałam – genialny pomysł! Jak mówi – przygotowując przyjęcie komunijne, nie miała czasu na robienie kilku wymyślnych dań. Postawiła więc na prostotę i potrawy, lubiane przez większość. I muszę przyznać, że z tym daniem doskonale trafiła, bo zjadły je dzieci i dorośli.
Jakie warzywa warto upiec z kurczakiem?
Piekąc udka kurczaka, warto dołożyć do niego warzywa. Dzięki temu nie trzeba już będzie serwować do dania surówki. Pieczone warzywa doskonale je zastąpią. Warzywa najlepiej wybrać takie, które są lubiane przez domowników. Zazwyczaj dobrze sprawdzają się: cukinia, cebula, czosnek, marchewka i papryka. Można też dołożyć: szparagi, por, plastry bakłażana czy pomidory. Jak dla mnie istotne są tutaj też ziemniaki, których według mnie nie powinno zabraknąć na blasze z piekarnika. To właśnie dzięki nim, cały obiad powstaje w tym samym czasie, przy jednym zużyciu energii i jest naprawdę pyszny.
Jak przyrządzić udka kurczaka pieczone na warzywach?
Warzywa i udka kurczaka najlepiej jest piec na blasze z piekarnika. Zajmą bowiem dużo miejsca, a najlepiej jakby warzywa piekły się w 1-2 warstwach. Wcześniej blachę dobrze jest jednak wyłożyć papierem do pieczenia, a składniki do niej nie poprzywierają.
Przepis: Kurczak pieczony z warzywami
Udka kurczaka pieczone na kolorowych warzywach
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 500 w każdej porcji
Składniki
- 4 udka kurczaka
- 600 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 2 marchewki
- 1 główka czosnku
- rozmaryn
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona
- zioła prowansalskie
- 4-5 łyżek oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przyprawianie kurczakaUdka kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj je 2-3 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, papryką i olejem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Krojenie warzywZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w łódki. Cebulę obierz, pokrój w krążki lub w piórka. Paprykę i cukinię umyj, paprykę pokrój w paski, a cukinię w grubsze plastry. Marchewki obierz, pokrój w talarki. Ząbki czosnku możesz obrać, ale nie jest to konieczne. Wszystkie warzywa wymieszaj z ziołami prowansalskimi i olejem.
- Pieczenie kurczaka z warzywamiBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Przełóż na nią ziemniaki i warzywa, rozłóż je równomiernie. Na wierzchu warzyw połóż udka kurczaka i gałązki rozmarynu. Całość piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza, potem podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz potrawę ok. 10 minut, aż się ładnie zrumieni.
Wskazówka: Ziemniaków i warzyw przeznaczonych do pieczenia lepiej wcześniej nie solić, bo będą puszczać soki.
Z czym podać kurczaka pieczonego na warzywach?
Udka kurczaka pieczone z ziemniakami i kolorowymi warzywami, to tak naprawdę kompletne danie obiadowe. Oczywiście, jeśli chcesz, by zawierało więcej witamin, możesz podać do niego lekką surówkę, np. z młodej kapusty czy sałatę z oliwą. Dobrym dopełnieniem dania będzie natomiast lekkisos jogurtowo-czosnkowy, który pasuje i do pieczonych warzyw i do kurczaka.