Ścieram i dodaję do mizerii. Jeden dodatek robi ogromną różnicę
Mizeria, czyli sałatka ze świeżych ogórków i śmietany to jeden z polskich klasyków. Zwykle dodaje się do niej jeszcze koperek albo szczypiorek (albo i jedno, i drugie), niektórzy lubią dorzucić do mizerii także plasterki chrupiącej rzodkiewki albo dodać jej charakteru odrobiną czosnku. Nasza propozycja na mizerię, to mizeria z dodatkiem cytryny.
Jak zrobić mizerię z cytryną?
Nasza mizeria to ogórki z gęstym jogurtem naturalnym, który jest lżejszy od śmietany. Do jogurtu dodajemy także odrobinę soku z cytryny i najważniejszy składnik: cytrynową skórkę. Ma to być jedynie żółta część otarta z cytryny. Jeden prosty składnik, który niesamowicie zmienia tradycyjny smak.
Przepis: Mizeria z cytrynową nutą
Tradycyjna mizeria z nietypowym składnikiem.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 200 ml gęstego jogurtu
- kilka gałązek koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 płaska łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie mizeriiJogurt wymieszaj z przyprawami, sokiem i skórką z cytryny. Koperek posiekaj, ogórki pokrój w plasterki. Wymieszaj wszystko.
Taka mizeria idealnie pasuje do lekkich, letnich obiadów: ziemniaków z wody z koperkiem, pieczonych ziemniaków, jajka sadzonego, piersi z kurczaka czy pieczonej ryby. Mizeria z cytrynową nutą to także propozycja na pełną świeżych smaków sałatkę na grilla. Idealnie przełamie smak ciężkich mięs.
Sos jogurtowo-cytrynowy, który proponujemy dodać do mizerii, można też wykorzystać do innych sałatek. Np. do sałatki z gotowanych batatów, natki pietruszki, awokado i rukoli, sałatki z gotowanych ziemniaków, do miksu sałat, rzodkiewki czy innych sałatek z dodatkiem świeżych ogórków (szklarniowych oraz gruntowych). Będzie pasować także do makaronowych sałatek z kurczakiem.
Podobny sos można także zrobić na bazie śmietany i z dodatkiem majonezu, chociaż w każdym przypadku będziemy polecać, aby choć część śmietany i majonezu zastąpić naturalnym jogurtem. Szczególnie kiedy mówimy o lekkiej sałatce przygotowywanej na ciepłe dni.
Jeśli spodoba ci się pomysł na mizerię z cytryną, możesz poeksperymentować: do jogurtu można na podobnej zasadzie dodać również sok z limonki i skórkę z limonki.