Kalafiorowa nigdy nie była tak kremowa. Zagęszczam ją tym serem
Sekretem tej zupy kalafiorowej jest dodatek serka topionego. To zupa, którą zrobisz dosłownie w pół godziny, nie potrzebujesz też żadnego gotowego bulionu – ale jeśli go masz, możesz oczywiście wykorzystać zamiast wody.
Jak zrobić kremową zupę kalafiorową?
Krem z kalafiora to prosta zupa, którą śmiało możesz podać nawet na przyjęciach. Zupy kremy można zagęszczać na wiele sposobów, my tym razem proponujemy dodatek serka topionego. Ten składnik nada zupie aksamitnej kremowości i podkręci jej smak. Jeśli masz w domu rosół lub bulion warzywny, możesz na nim ugotować zupę, jeśli nie – wykorzystaj wodę (tak jak w przepisie).
Przepis: Kalafiorowa z serkiem topionym
Kremowa zupa zagęszczana serkiem.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 202 w każdej porcji
Składniki
- 1 kalafior
- 200 g śmietankowego serka topionego
- 1 litr wody
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
Sposób przygotowania
- Szykowanie zupyCzosnek i cebulę drobno posiekaj i wrzuć do garnka na rozgrzany olej, dodaj masło, liście laurowe i smaż krótko. Zalej wszystko wodą. Kalafior podziel na różyczki i wrzuć do zupy. Gotuj, aż będzie miękki.
- Dodawanie serkaKiedy kalafior zmięknie, wyjmij z zupy liście laurowe, dodaj ser topiony i zmiksuj wszystko na gładko. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym koperkiem.
Smak zupy możesz zmieniać, dodając do niej różne serki. Zupa kalafiorowa z topionym serkiem śmietankowym to tylko jedna z możliwości. Będzie tu także pasować serek topiony z dodatkiem szynki, serek ziołowy czy serek grzybowy. Do zupy można dodać także inne białe warzywa (wówczas otrzymasz pyszny krem z białych warzyw z serkiem topionym). Może to być korzeń pietruszki, selera i biała część pora. Zetrzyj pietruszkę i seler, a por pokrój i przesmaż na początku razem z cebulką i czosnkiem. Dalej postępuj jak w naszym przepisie.
My proponujemy podawać zupę z grzankami z razowego chleba i dużą ilością świeżego koperku. Ale tu też można zrobić to na wiele sposobów. Jeśli nie przekonuje cię stuprocentowo warzywna zupa, podaj ją z chrustami z boczku (przesmaż plastry boczku na złoto) lub szynki długo dojrzewającej. Kalafiorowa świetnie smakuje także z serowymi grzankami. Wówczas pokrój bagietkę na małe kromki, każdą wysmaruj masłem z odrobiną czosnku i posyp żółtym serem. Tak przygotowane grzanki zapiecz na złoto i podawaj razem zupą. W wersji na przyjęcie możesz podać zupę posypaną uprażonymi na patelni płatkami migdałów.
Jeśli zrobisz więcej kalafiorowej, zupę możesz śmiało zamrozić.