Wiosną i latem tylko tak podaję kopytka. Moja rodzina przepada za tym lekkim obiadem

Dodano:
Kopytka Źródło: Shutterstock / Fotokon
Kopytka to jedne z łatwiejszych do przygotowania klusek ziemniaczanych. Można je serwować do obiadu, a podane z sosem wystarczą za całe danie. Ja w ciepłe dni robię do nich lekki, warzywny sos.

Odkąd pamiętam zawsze lubiłam kopytka. W dzieciństwie nie przepadałam za gotowanymi ziemniakami, ale kopytka z okrasą lub obsmażane zjadałam bez gadania. I tak mi zostało. Wciąż wolę kopytka, od chociażby najsmaczniejszych ziemniaków. Teraz lubię je też za to, że mogę je zrobić z ziemniaków, które zostały mi z obiadu z poprzedniego dnia. To bardzo dobre rozwiązanie, bo daję ziemniakom drugie życie i nic się nie marnuje. A mąż i dzieci przepadają za lekkim obiadem składającym się z kopytek i sosu pomidorowego.

O czym warto pamiętać, robiąc kopytka?

Oto kilka wskazówek, dzięki którym kopytka wyjdą idealne.

  • Do przygotowania kopytek można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia, jak i świeżo ugotowanych. Należy je dokładnie wytłuc, a potem dobrze wystudzić. Dopiero zimne miesza się z pozostałymi składnikami i zagniata z nich ciasto.
  • Ciasta na kopytka nie należy zagniatać zbyt długo, a jedynie do połączenia się składników. Im bowiem dłużej wyrabiamy ciasto, tym robi się bardziej kleiste.
  • Robiąc kopytka nie należy też przesadzać z ilością dodanej mąki. Gdy będzie jej w cieście za dużo, kopytka wyjdą twarde.
  • Oprócz mąki pszennej do ciasta na kopytka można też dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Taki zabieg z pewnością się przyda, jeśli korzystamy z ziemniaków, które nie zawierają zbyt dużo skrobi. Do ciasta można też dodać 2 łyżki kaszy manny, która sprawi, że kopytka będą miękkie i puszyste.
  • Kopytka należy wyciągać z wody, wkrótce po tym, jak wypłyną na powierzchnię. Zbyt długo gotowane mogą zacząć się rozpadać.

Jak zrobić kopytka z sosem pomidorowym?

Podstawą tego dania są oczywiście udane kopytka. By takie były, trzeba zastosować odpowiednie proporcje ciasta.

Przepis: Kopytka z sosem pomidorowym

Kluski ziemniaczane podane z aromatycznym sosem pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Na sos:

  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek, chwilę całość przesmaż. Dodaj pomidory wraz z zalewą, zagotuj, dodaj trochę soli, pieprzu i bazylii. Duś sos na małym ogniu, aż zrobi się jednolity i gęsty. Dopraw go do smaku.
  2. Zagniatanie ciastaDo wytłuczonych ziemniaków dodaj jajko, kaszę, mąkę i szczyptę soli. Składniki wymieszaj, a potem szybko zagnieć z nich w miarę jednolite ciasto.
  3. Formowanie i gotowanie kopytekW dużym garnku nastaw wodę. Ciasto podziel na kilka części. Podsypując mąką, z każdej uformuj długi wałek, lekko spłaszcz go dłonią i pokrój z ukosa na kluski. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj ok. minutę licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.
  4. Podawanie kopytekKopytka rozłóż na talerze, polej je przygotowanym sosem, posyp startym serem. Możesz też dodatkowo posypać posiekaną bazylią.

Z czym jeszcze można podać kopytka?

Jeśli chcesz podać kopytka, jako danie główne, możesz zaserwować je także z innymi sosami. Tu doskonale sprawdzi się sos grzybowy czy pieczarkowy, sos z duszonych, startych warzyw korzeniowych, sos śmietanowy i śmietanowo-serowy. Kopytka dobrze też będą smakować z połączeniu z młodą, duszoną kapustą.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...