Obłędna zapiekanka z ryżu i sera z przepisu teściowej. Zaskoczyło mnie, do czego można ją dodać
Zapiekanka z ryżu to po prostu ryż zapiekany z serem, doprawiony odrobiną masła do smaku. Śmiało możesz do takiej zapiekanki wykorzystać ryż, który został ci z poprzedniego dnia. Taka zapiekanka ryżowa może być samodzielnym daniem, może być dodatkiem do obiadu, ale według zapisków mojej teściowej, można ją też podać z rosołem zamiast makaronu czy klusek.
Jak zrobić zapiekankę z ryżu?
Do zapiekanki wykorzystuje się już ugotowany ryż (w przepisie proporcje podane są dla sypkiego ryżu, który gotujemy w bulionie). Nie musisz trzymać się ściśle proporcji, które są w przepisie. Po prostu układaj warstwami ryż i ser.
Przepis: Ryż zapiekany z serem
Prosta, sycąca zapiekanka z kilku składników.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 868 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki ryżu
- 3 szklanki bulionu
- 200 g żółtego sera
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżuRyż ugotuj do miękkości w bulionie (jeśli nie masz rosołu lub bulionu warzywnego, ugotuj ryż w osolonej wodzie). Ugotowany ryż wymieszaj z masłem, dopraw solą i pieprzem.
- Pieczenie ryżuW naczyniu żaroodpornym układaj warstwami ryż i ser. Ostatnią warstwę powinien stanowić ser. Zapiekaj, aż ser na wierzchu dobrze się roztopi i ładnie zrumieni.
Moim zdaniem ten podstawowy przepis aż prosi się, aby go urozmaicić po swojemu. Ja dodałam do tej zapiekanki dużo natki pietruszki – posiekaną natkę wymieszałam z ryżem. Do ryżu można dodać także inne składniki, najlepiej wymieszać je z ryżem po ugotowaniu i ryż z dodatkami układać warstwami na przemian z serem.
Do ryżu można dodać np. przesmażone tarte warzywa, tarte pieczarki przesmażone z cebulką, posiekane drobno suszone pomidory, koperek, groszek albo kukurydzę z puszki, a jeśli masz ochotę na mięsną zapiekankę, na przykład kawałki pieczonego kurczaka, które zostały z obiadu.
Zapiekanka z ryżu i sera świetnie smakuje także na drugi dzień. Można ją odgrzać na patelni i podać z kwaśną śmietaną. Taka zapiekanka dobrze smakuje w towarzystwie lekkich sałatek i surówek, które nieco złagodzą sycące połączenie ryżu, masła i sera. Mogą to być świeże ogórki, pomidory, miks sałat albo dowolne kiszonki. Jeśli z kolei chcesz uzyskać jeszcze bardziej kremową teksturę zapiekanki (i tym samym jeszcze bardziej sycącą i kaloryczną wersję dania), wymieszaj tarty ser z kilkoma łyżkami śmietany i żółtkiem.