Tę uwielbianą przez Polaków rybę warto jeść nie tylko od święta. Tak zrobisz ją na kanapki

Dodano:
Kanapki ze śledziem Źródło: Shutterstock / Svetlana Monyakova
Śledź to najpopularniejsza ryba w polskich sklepach. Kryje w sobie wiele cennych składników i jest bardzo smaczna, dlatego warto po nią sięgać nie tylko od święta. Można z nią zrobić chociażby kanapki.

Śledź najbardziej kojarzy się ze świętami, kiedy to przygotowujemy go nawet w kilku wersjach. Jednak ta pospolita ryba zasługuje na to, by częściej trafiać na nasze stoły. Jeśli uda wam się kupić świeże śledzie, możecie je szybko usmażyć w mące. Są delikatne w smaku i konsystencji, a ości z nich bez problemu się usuwa. Ze śledzi solonych można też zrobić pastę na kanapki oraz sałatkę, tatar, a nawet kotlety. My dzisiaj proponujemy śledzie w lekkim sosie, które z powodzeniem można położyć na kromce chleba. Taka kanapka będzie o wiele zdrowsza niż ta z wędliną czy żółtym serem.

Wartość odżywcza śledzi

Śledzie należą do tłustych ryb morskich, a więc do tych które są najcenniejsze dla naszego zdrowia. A to dlatego, że w ich składzie występują kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu. Ryby te mają wysoką zawartość pełnowartościowego białka, dostarczają też witamin: A, D, E i z grupy B oraz soli mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu i żelaza. Za sprawą tych składników śledzie wspomagają odporność, wzmacniają kości i wzrok. Regulują także ciśnienie krwi i obniżają poziom złego cholesterolu.

Jak zrobić śledzie na kanapkę?

W sumie na kanapkę można położyć każdą sałatkę śledziową czy śledzie przygotowane w dowolnym sosie. My jednak przygotujemy śledzie w małych kawałkach i w lekkim sosie, dzięki czemu doskonale będą pasować do pieczywa.

Przepis: Śledzie na kanapkę

Filety śledziowe w lekkim sosie miodowo-musztardowym

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 4 solone filety śledziowe
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1/2 szklanki oleju np. słonecznikowego
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Moczenie i krojenie filetówFilety śledziowe opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 2 godziny. W połowie tego czasu możesz zmienić wodę na świeżą. Wymoczone śledzie osącz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je na małe kawałki, możesz nawet pokroić filety w cienkie plasterki.
  2. Doprawianie śledziMusztardę wymieszaj z miodem i olejem. Sosem polej śledzie, wymieszaj. Posyp je posiekanym koperkiem, odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki dobrze się przegryzły.

Jak moczyć śledzie?

Śledzie najłatwiej dostępne są w postaci solonych filetów a'la Matjas. Dzięki przebywaniu w solance, ryby te odznaczają się dużą trwałością. Sól wykazuje bowiem silne działanie konserwujące. Jednak nie służy ona naszemu zdrowiu, dlatego przed spożyciem warto porządnie wymoczyć śledzie. Dzięki temu będą łagodniejsze w smaku i wyjdą nam na zdrowie. A jak moczyć śledzie?

Do tego celu zwykle używa się zimnej wody, w której śledzie powinny spędzić co najmniej godzinę. W sumie czas moczenia solonych filetów śledziowych zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać. Im dłużej będziemy je moczyć, tym będą miały łagodniejszy smak. Można je moczyć nawet pół dnia, w między czasie zmieniając wodę na świeżą. Dobry efekt daje też moczenie śledzi w mleku. Mleko szybciej pochłania z nich sól, a na dodatek dodaje filetom aksamitności.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...